Gradonačelnik, komšije i - obmane

Ne navodite koji su to zahtjevi iza kojih stoje moje komšije - ali zato konstatujete da GG nije nadležan po pitanju izmjena planske dokumentacije koju je donijela upravo Skupština GG - a ne nadležno ministarstvo

23724 pregleda 94 reakcija 20 komentar(a)
Temeljna jama budućeg objekta investitora Zan CO doo, u zahvatu UP “Stara varoš - dio zone A”, Foto: Borislav Vukićević
Temeljna jama budućeg objekta investitora Zan CO doo, u zahvatu UP “Stara varoš - dio zone A”, Foto: Borislav Vukićević

Poštovani gradonačelniče GG PG, gospodine Vukoviću,

vidim da ste u međuvremenu (čak) dva puta razgovarali sa mojim izbezumljenim komšijama iz Ulice Ljubović - što je za svaku pohvalu. Pomislio bi čovjek da ste sposobni (i) za empatiju.

Ako uzmemo, gospodine Vukoviću, da su interesi gospode koja gradi stanove uz Ljubovićku ulicu u Staroj varoši u svojevrsnoj koliziji sa interesima mojih komšija koji žive u toj ulici - onda se valjda podrazumijeva da biste vi morali nastupati kao medijator - kao neko ko je u obavezi da uskladi suprostavljene interese, odnosno da pronađe, ako ne idealno, a onda barem pravedno i najmanje loše rješenje. Činjenica je, međutim, da vi, gospodine Vukoviću, svjesno podređujete interese mojih komšija interesima gospode koja gradi stanove - i to od starta.

Gospodine Vukoviću, molim vas - da li je moguće da u vrijeme izrade planskog dokumenta kojim je dato pravo gospodi da gradi stanove uz Ljubovićku ulicu - ni u jednom trenutku nijeste osjetili obavezu da moje komšije barem upoznate sa namjerama te gospode? Moje komšije ste svjesno držali u mraku gospodine Vukoviću - a nijeste im ni sada od ruke, upravo suprotno.

Konkretan problem koji pritiska moje komšije mogao bi se svesti, u najkraćem, na činjenicu da se Ulica Ljubović i njihove kuće nalaze u zahvatu Urbanističkog projekta “Stara varoš - dio zone A” - te da su u zahvatu tog planskog dokumenta trenutno aktivna (čak) tri gradilišta - što tek početak realizacije svega što je zacrtano u tom planskom dokumentu. Riječ je o prostoru u granicama trasa ulica Petra Prlje na sjeveru i Ljubovićke na istoku i jugoistoku, te trase Bulevara crnogorskih serdara na zapadu, jugozapadu i jugu.

Radovi na temeljima budućeg objekta investitora Cijevna Commerce doo Podgorica, u zahvatu UP “Stara varoš - dio zone A”
Radovi na temeljima budućeg objekta investitora Cijevna Commerce doo Podgorica, u zahvatu UP “Stara varoš - dio zone A”foto: B. Vukićević

Dakle, gospodine Vukoviću, kažete da ste oficijelno primili moje komšije u petak, 21. januara - u Upravnoj zgradi GG PG - i da je taj razgovor trajao “gotovo 2 sata”. Drugi susret - neoficijelnog karaktera - desio u prošlu subotu, 22. januara, na licu mjesta - baš u Ljubovićkoj ulici - u okviru vašeg obilaska (prekopanih) ulica Sava Lubarde i Spasa Nikolića.

”Našim domaćinima sam objasnio”, kažete u postu koji se pojavio na vašoj FB-stranici 22. januara, “da Glavni grad nema nadležnosti u dijelu izmjena planske dokumentacije (ponudili smo im da, u cilju ispunjenja dijela njihovih zahtjeva, skupa uputimo inicijativu nadležnom ministarstvu)”.

Ne navodite, gospodine Vukoviću, koji su to zahtjevi iza kojih stoje moje komšije - ali zato konstatujete da GG nije nadležan po pitanju izmjena planske dokumentacije koju je donijela upravo Skupština GG - a ne nadležno ministarstvo.

Podsjetiću vas, gospodine Vukoviću, da je Odluku o izradi UP “Stara varoš - dio zone A” u Podgorici - donio vaš prethodnik, gospodin Stijepović (SL - Opštinski propisi, 14/18, od 27. aprila 2018. godine). U tom dokumentu se, ako smijem da primijetim gospodine Vukoviću, nigdje ne pominje tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Podrazumijeva se, naravno, da je ministar Pavle Radulović, ispred MORiT, 24. decembra 2018. godine dao saglasnost na Prijedlog UP “Stara varoš - dio zone A” u Podgorici - koji ste mu baš vi, gospodine Vukoviću - a ne neko drugi - dostavili 19. decembra 2018. godine - što je bio uslov da Skupština GG PG na sjednici održanoj 27. i 28. decembra 2018. godine, donese, fanfare molim: ODLUKU o donošenju UP “Stara Varoš - dio Zone A” u Podgorici (SL - Opštinski propisi, 52/18, od 31. decembra 2018. godine”).

Ako vam je pod rukom Izvještaj o reviziji planskog dokumenta UP “Stara varoš - dio zone A” - molio bih vas, gospodine Vukoviću, da mi proslijedite taj dokument, kako bih ga uvrstio u moju zbirku dokumenata koji se odnose na cijeli slučaj. Nijesam uspio, ni uz natčovječanske napore, da iskopam taj dokument na Netu.

Nakon što je usvojen UP “Stara varoš - dio zone A”, na scenu stupa niko drugi do li, fanfare molim: Filip Aleksić - prvi među PG arhitektima. Aleksić je 23. decembra 2019. godine potpisao Rješenje - pozivajući se upravo na UP “Stara varoš - dio zone A” - kojim je investitoru Novi Volvox doo Podgorica - dao saglasnost na Idejno rješenje stambenog objekta na Urbanističkoj parceli 17 - pet nadzemnih etaža (prizemlje i četiri sprata) i dvije podzemne etaže. UP 17 se nalazi između sjevernog niza stambenih zgrada u ulici koja je paralelna Bulevaru crnogorskih serdara (sa sjeveroistočne strane) i zapadnog kraka Ljubovićke ulice (sa jugozapadne strane). Na tom mjestu je, gospodine Vukoviću, već iskopana rupa - nevjerovatnih dimenzija. Vjerujem da su vam moje izbezumljene komšije pokazale tu rupu.

A sad pogodite, gospodine Vukoviću, ko je 22. septembra 2020. godine poništio pomenuto Rješenje od 23. decembra 2019. godine - i potpisao novo Rješenje - opet se pozivajući na UP “Stara varoš - dio zone A” - kojim je istom investitoru - Novi Volvox doo Podgorica - dao saglasnost na novo Idejno rješenje stambenog objekta (pet nadzemnih i dvije podzemne etaže) na Urbanističkoj parceli 17? Ne, gospodine Vukoviću, nijeste u pravu - MORiT nema nikakve veze sa tim - oba rješenja je potpisao gospodin Aleksić, glavni PG arhitekt.

U međuvremenu je ulogu investotora od Novi Volvox doo Podgorica preuzeo Zan Co doo Podgorica - neka vas to ne buni gospodine Vukoviću. Što se tiče table koja je postavljena uz ulaz na gradilište - i informacije da postoji saglasnost glavnog državnog arhitekta - 1071-2-PG-138/3 - moram vam priznati, gospodine Vukoviću, da tu saglasnost nijesam uspio da iskopam - ni uz natčovječanske napore - pa vas molim, ako vam je ta saglasnost pri ruci, da mi je proslijedite.

Gospodin Aleksić je investora Bešlića obradovao 15. jula 2021. godine, Rješenjem o saglasnosti na Idejno rješenje objekta mješovite namjene na UP 32 (jedna podzemna i četiri nadzemne etaže) - na južnom kraju Ljubovićke ulice, uz Bulevar crnogorskih serdara, sa sjeverne strane - opet se pozivajući na... Koji planski dokument? Znamo li gospodine Vukoviću? Pa naravno, Aleksić se opet pozvao baš na UP “Stara Varoš - dio Zone A” u Podgorici, koji je, podsjetiću vas, donijela Skupština GG PG, a ne nadležno ministarstvo.

Aleksić je 29. novembra 2021. godine potpisao i Rješenje - opet se pozivajući na UP “Stara varoš - dio zone A” - kojim je investitoru Cijevna Commerce doo Podgorica dao saglasnost na Idejno rješenje stambenog objekta na katastarskim parcelama 3419, 3420, 3422 i dijelu kat. parcele 3421/1 (dvije, odnosno tri nadzemne i jedna podzemna etaža). To vam je, gospodine Vukoviću, kod bunara - zadužbine Arsa J. Nenezića - između zapadnog kraka Ljubovićke, sa jugozapadne strane, i sjevernog niza stambenih zgrada u ulici koja je paralelna Bulevaru crnogorskih serdara, sa sjeveroistočne strane.

Eto gospodine Vukoviću - toliko od mene za danas - a sada bi bilo lijepo da nam vi objasnite, molim vas - ako vas ne mrzi, naravno - koje su tačno nadležnosti MEPPiU - odnosno gazda Mitketa i ser Žileta - u cijeloj ovoj sramotnoj raboti?

I za kraj - lijep pozdrav i vama gospodine Vukoviću - i mojim komšijama.

Bonus video: