Likovni eseji o fenomenu mržnje

Nova knjiga Dimitrija Popovića, “Slikarstvo i mržnja”, objavljena u Zagrebu

2681 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Knjiga Dimitrija Popovića “Slikarstvo i mržnja” s podnaslovom “Od Leonardove Meduze do dadaističke Mona Lize” objavljena je u izdanju Naklade Ljevak iz Zagreba.

Na 250 stranica bogato opremljena reprodukcijama knjiga se bavi tematima mržnje u njenim različitim oblicima manifestiranja koji su bili podsticajni za umjetničko stvaralaštvo.

U formi likovnih eseja fenomen mržnje se eksplicira od domena antičkog mita i tragedije kao što je Meduza ili Medeja, u temama Starog zavjeta poput Davida i Golijata, Samsona i Dalile ili Judite i Holoferna, potom u domeni religije s akcentom na mržnju prema Hristu i njegovom naukovanju, prema hrišćanskim mučenicima i mučenicama Svetom Sebastijanu ili Svetoj Agati. Takođe knjiga se bavi mržnjom kao izrazom suprotstavljenih svjetonazora koji dovode do revolucija i ratova od Francuske revolucije do Prvog svjetskog rata. Na kraju, fenomen mržnje se manifestuje u sferi kulture kada se ova negativna emocija artikuliše u negatorske stavove prema umjetnosti i tradiciji uopšte kao što su to činili predstavnici futurista i dadaista s početka 20. vijeka.

foto: Privatna arhiva

U okviru ovog širokog temata knjige autor je obrađivao kompatibilna umjetnička djela koja su mahom vrhunska ostvarenja slikara kao što su Pjero dela Franćeska, Leonardo, Mikelanđelo, Grinevald, Karavađo, Rubens. Rembrant, Pusen, Delakroa, Goja, Kurbe... sve do Pikasa i Dišana. S obzirom na to da je autor u stvaralaštvu obrađivao određene teme koje su vezane za ovu negativnu ljudsku emociju neka je svoja djela poput “Meduze”, “Medeje”, “Judite”, “Salome”, “Svete Agate” asemblaža inspirisanog Van Gogom “Ekvilibrij ništavila” ili instalacije “Pjesma bez riječi” uvrstio u ovaj pregled.

Recenzent knjige akademik Krešimir Nemec je napisao da “knjiga ‘Slikarstvo i mržnja’ donosi nova istraživanja o fenomenu mržnje u slikarstvu. Posrijedi su interdisciplinarne psihološko-sociološke studije o fenomenu mržnje u likovnoj umjetnosti u rasponu od renesansnog slikarstva do povijesnih avangardi u prvoj polovini 20. stoljeća”.

Istoričarka umjetnosti dr Mikica Maštrović u osvrtu na knjigu piše: “Autor na originalan i inovativan način, kroz povijest svjetske likovne umjetnosti referirajući se i na svoja likovna djela s istom temom progovara o mržnji kao najnegativnijoj i najrazornijoj ljudskoj emociji”.

Na naslovnici knjige ove kompleksne tematike nalazi se slika Dimitrija Popovića “Frojd”.

Bonus video: