Počast književnicima koji su se bavili fenomenom putovanja kroz prostor

U susret desetom izdanju festivala u Bijelom Polju, raspisana su dva konkursa za zbirke kratkih priča na temu "Putnik"

800 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Međunarodni i državni literarni konkursi za zbirke kratkih priča na temu "Putnik" raspisan je u sklopu desetog Regionalnog festivala fantastične književnosti "Refesticon" iz Bijelog Polja. Konkurse je raspisao organizacioni odbor, a rok za dostavljanje priča je peti maj 2022. godine.

Pravo učešća na međunarodnom konkursu imaju pisci koji stvaraju na jezicima sa područja bivše Jugoslavije, dok u državnom konkursu mogu učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.

"Cilj je da se izborom savremene teme podstaknu stvaraoci iz cijelog regiona, uz ukazivanje počasti književnim stvaraocima koji su se bavili fenomenom putovanja kroz prostor i vrijeme. Tako će deseto izdanje REFESTICON-a biti posvećeno rodonačelniku naučne fantastike u Crnoj Gori, Čedu Vukoviću, začetnicima naučne fantastike u svijetu, francuskom književniku, Žil Vernu i britanskom piscu Herbertu Džordžu Velsu, kao i velikanima ovog žanra u 20. vijeku, poljskom autoru, Stanislavu Lemu i američkom piscu Reju Bredberiju", navodi se u saopštenju.

Organizatori napominju i da izborom teme, osim posvećivanja pažnje sve aktuelnijoj hronomociji, nastoje da doprinesu očuvanju kulturne i književne baštine Crne Gore i da dodatno informišu i podstaknu mlade na stvaralaštvo, ali i prošire saradnju među umjetnicima i institucijama kulture u regionu i državama Evropske Unije.

Propozicije konkursa se nalaze na sajtu festivala www.refesticon.com.

Bonus video: