"Mata Mua" vraća se u muzej u Madridu

U proljeće 2020. kada je muzej bio zatvoren zbog pandemije, Karmen Tisen je uzela sliku, koja je tu bila izložena 20 godina, i odnijela je u Andoru

1037 pregleda 0 komentar(a)
Vlasnica slike, Karmen Tisen, pored slike "Mata Mua" na izložbi 1999. godine, Foto: Elpais.com
Vlasnica slike, Karmen Tisen, pored slike "Mata Mua" na izložbi 1999. godine, Foto: Elpais.com

Slika "Mata Mua" jedno od najčuvenijih djela francuskog slikara Pola Gogena (1848-1903) će biti vraćena danas u muzej Tisen-Bornemisa u Madridu u sklopu dogovora o najmu između španske vlade i vlasnice slike koju je ona iznijela iz zemlje. Portparolka muzeja rekla je da se očekuje da djelo stigne danas i da će javnost moći da ga vidi narednih dana poslije predviđenog potpisivanja ugovora između države španije i Karmen Tisen, vlasnice djela. U proljeće 2020. kada je muzej bio zatvoren zbog pandemije kovida-19 Karmen Tisen je uzela sliku, koja je tu bila izložena 20 godina, i odnijela je u Andoru, mikro državu u Pirinejima gdje živi. Zbog te njene odluke neko vrijeme se strahovalo da će i druga djela kolekcionarke takođe biti odnijeta iz muzeja.

'Mata Mua'
"Mata Mua"foto: Wikimedia.org

Međutim, u avgustu 2021. špansko ministarstvo kulture objavilo je da je postignut dogovor sa Karmen Tisen o iznajmljivanju za 97,5 miliona eura na 15 godina njene kolekcije od više stotina djela, među kojima su djela Pikasa, Matisa, Gogena, Renoara, Sislija, Rodena, Kanaleta, Fragonara, Kurbea i Budena.

Ugovorom je predviđeno da muzej ima pravo i preferencijalne nabavke djela, ili cjelokupne kolekcije.

Ranije su djela bila izložena u muzeju Tisen prema sporazumu o pozajmici, bez nadoknade, potpisanog u februaru 2002. i kasnije produžavanom. Djelo "Mata Mua", biser te kolekcije, je slika koju je Gogen naslikao 1892, tokom svog prvog puta na Tahiti. Pored kolekcije Karmen Tisen, Nacionalni muzej Tisen-Bornemisa drži prije svega kolekciju njenog supruga Švajcarca Hansa Hajnriha Tisen-Bornemise, nasljednika moćne industrijske porodice koji je umro u Španiji 2002. godine. Španska država je 1993. godine kupila tu kolekciju za 350 miliona dolara, naveo je muzej. Karmen Tisen bivša je mis Španije i peta i posljednja supruga barona Hansa Hajnriha fon Tisena-Bornemise.

Bonus video: