Revija novog italijanskog filma

Selekcija od pet ostvarenja, koja su među najuspješnijim i najcjenjenijim u Italiji u posljednje tri godine, biće prikazana u Podgorici

3044 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ambasciata d'Italia a Podgorica
Foto: Ambasciata d'Italia a Podgorica

Prvo izdanje Revije novog italijanskog filma u Crnoj Gori "CinemaItaliaOggi Balkani", svečano otvoreno 24. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, stiže i u Podgoricu. Selekcija od pet filmova, koji su među najuspješnijim i najcjenjenijim u Italiji u posljednje tri godine, biće prikazana od 21. do 25. februara u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici.

Film „Maledetta primavera” (2020) Elise Amoruso otvara reviju u ponedjeljak, 21. februara u 20 časova. Sljedećih dana publika u Podgorici moći će da pogleda filmove „Una notte da dottore“ (2021) Gvida Kjeze, „Ariaferma“ (2021) Leonarda di Kostanca, „Bangla“ (2019) Faima Buijana i „Cambio tutto!“ (2020) Gvida Kjeze.

Ovaj ambiciozni projekat, osmišljen i realizovan da se predstavila nova italijanska kinematografiju u Srbiji i Crnoj Gori, promoviše Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa filmskim preduzećem Cinecitta i Jugoslovenskom kinotekom, uz institucionalnu podršku ambasada Italije u Beogradu i Podgorici. Cinecitta je značajno doprinijela organizacionim naporima u ovom projektu.

Cinecitta je javno preduzeće čiji je glavni akcionar Ministarstvo kulture Italije. U njemu se nalazi jedan od najznačajnijih evropskih filmskih i fotografskih arhiva, Istituto Luce, koji je Unesko upisao u registar „Pamćenje svijeta“.

Cinecitta se bavi promocijom italijanske kinematografije kroz projekte u saradnji sa najvažnijim kulturnim institucijama u svijetu. Sarađuje sa velikim filmskim festivala, obezbjeđujući prisustvo italijanskih filmova i umjetnika, a takođe se bavi direktnom organizacijom brojnih filmskih festivala širom svijeta. Kompanija posjeduje filmoteku sa oko 3.000 titlovanih naslova na stranim jezicima za promociju italijanske kulture na glavnim događajima iz kulture širom svijeta, u saradnji sa italijanskim Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodne saradnje. Od jula 2017. Cinecitta upravlja i legendarnim Cinecitta studiom, osnovanim 1937. godine, gdje su snimani filmovi Federika Felinija.

Bonus video: