Pomiriti komercijalni i autorski film

"Kada se gleda istorija (filma) ranije nije bilo jaza između te dvije kategorije", rekao je japanski režiser Rijasuke Hamaguči

2208 pregleda 0 komentar(a)
Rijasuke Hamaguči na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima žirija, Foto: Beta/AP
Rijasuke Hamaguči na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima žirija, Foto: Beta/AP

Žiri 72. izdanja filmskog festivala Berlinale, okupljen ove godine direktnim učešćem, poslije prethodnog "virtuelnog izdanja", izrazio je želju da pomiri autorski i komercijalni film prije početka trke za Zlatnog medvjeda. "Uloga Berlinala je da pokaže da nema procjepa između komercijalnog i autorskog filma", rekao je japanski reditelj Rijusuke Hamaguči na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima žirija kome predsjedava američki reditelj Najt Šijamalan.

Predsjedavajući žirija, američki reditelj Najt Šijamalan
Predsjedavajući žirija, američki reditelj Najt Šijamalanfoto: Beta/AP

"Kada se gleda istorija (filma) ranije nije bilo jaza između te dvije kategorije", rekao je Hamaguči jedan od velikih imena japanskog filma koji je upravo dobio četiri nominacije za Oskara za "Drive my Car" uključujući i za najboljeg reditelja. Najt Šijamalan je potvrdio da je to vrlo važna tema i istakao da su njegova djela, često svrstana u kategoriju "trilera" ili "horor filma" prije svega drame. "Kad pravimo komercijalni film, priča se smišlja samo za publiku da učini da se ona trese ili da se smijeje. Kad gledalac izađe iz bioskopa nije neophodno tranformisan ali voli ono što je vidio, rekao je Šijamalan. "S druge strane, nezavisni film, to je stanovište jedne određene osobe, novi pogled na svijet. Izlazite iz bioskopa izmijenjeni, niste više isti, iako je za to teži pristu. Moja nada je da ljudi mogu mene malo da vide (u mojim filmovima) i da ja vidim njih", rekao je on. Danska glumica Koni Nilsen ("Gladijator", ili kraljica Amazonki u filmu "Čudesna žena), rekla je da su blokbasteri vrlo važni da zatim zainteresuju gledaoce za jedinstvenije glasove sa težim pristupom, i dodala da su filmski festivali neophodni da pomiješaju te stvari.

Koni Nilsen
Koni Nilsenfoto: Beta/AP

Berlinski filmski festival otvoren je juče i završava se 16. februara ceremonijom dodjele nagrada, međju kojima i Zlatni medvjed koga je prošle godine dobio Rumun Radu Žude.

Bonus video: