Osnivač SFF-a odlazi s pozicije direktora

"Vjerujem da će mi ova odluka omogućiti da se posvetim i nekim idejama za koje do sada nisam imao vremena. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije", rekao je Mirsad Purivatra

2446 pregleda 0 komentar(a)
Bono Voks, Purivatra i Venders, Foto: Sarajevo Film Festival
Bono Voks, Purivatra i Venders, Foto: Sarajevo Film Festival

Osnivač Sarajevo Film Festivala (SFF), Mirsad Purivatra, napustio je poziciju direktora festivala koju je obavljao proteklih 27 godina i najavio da će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival.

"Odluku o promjeni pozicije donio sam sa iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za SFF. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovom zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja. Vjerujem da će mi ova odluka o odlasku sa pozicije direktora omogućiti da se posvetim i nekim idejama za koje do sada nisam imao vremena. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije. Jedan od njih je već uspostavljeni kreativni hub Ponta Lopud”, kazao je Purivatra. Na poziciji direktora festivala njega će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim segmentom za industriju i bio kodirektor SFF-a. Purivatra je istakao da je ponosan na sve postignuto tokom proteklih 27 godina postojanja Sarajevo film festivala.

"Krenuli smo od nule, u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju sa poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta. Bilo je to putovanje na kojem smo se susretali sa mnogim izazovima", rekao je Purivatra.

On je istakao i da je ponosan što je kao direktor festivala imao čast da ugosti najbolje domaće, regionalne i svjetske filmske autore, među kojima su i: Pavel Pavlikovski, Morgan Frimen, Anđelina Džoli, Robert De Niro, Viljem Defo, Bred Pit, Gaspar Noe, Alehandro Gonzales Injaritu, Alfonso Kuaron, Vim Venders i mnogi drugi.

Bonus video: