"Ovo je savremena bajka o Narcisu"

Mladi reditelj Dušan Kasalica, koji je i scenarista filma, priznao je da nikšićka premijera ima i vrijednost više – onu sentimentalnu, jer film su gledali njegovi prijatelji, kolege, sugrađani

2967 pregleda 0 komentar(a)
Sa projekcije, Foto: Svetlana Mandić
Sa projekcije, Foto: Svetlana Mandić

"Ovo je savremena bajka o Narcisu", tim riječima je crnogorski reditelj Dušan Kasalica opisao svoj debitantski dugometražni film "Elegija lovora", koji je nikšićka publika imala priliku da vidi u sklopu projekta "Ponovo radi bioskop", a u okviru februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Mladi reditelj, koji je i scenarista filma, priznao je da nikšićka premijera ima i vrijednost više – onu sentimentalnu, jer film su gledali njegovi prijatelji, kolege, sugrađani.

"Film je prilično specifične strukture i nešto je neočekivano što su gledaoci imali priliku da gledaju u domaćoj kinematografiji. Mislim da film ostavlja snažan utisak i na neki način provocira gledaoce. Otvara brojna pitanja koja se tiču savremenog trenutka u kojem živimo, tako da je dobar za raznorazna tumačenja i biće mi drago ako će gledaoci biti inspirisani da razmišljaju o svemu tome", kazao je Kasalica.

Kasalica
Kasalicafoto: Svetlana Mandić

"Elegija lovora" je svjetsku premijeru imala 15. avgusta na Sarajevo Film Festivalu.

Glumačku ekipu čine Frano Lasić, Savina Geršak, Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović.

"Kasting sam počeo od glavne uloge, Filipa. Njega igra Frano Lasić koji je istinska jugoslovenska zvijezda i onda sam njemu tražio pandan. Veoma mi je bilo zanimljivo, i u konceptualnom i na značenjskom smislu, da to bude Savina Geršak, glumica koja je simbol crnogorske kinematografije, jer je ona najproslavljenija u filmovima Živka Nikolića. Posebno mi je drago što je pristala da bude dio ovog projekta i da se nakon tridesetogodišnje pauze vrati glumi baš s ovim filmom", istakao je Kasalica za "Vijesti".

Uglađeni univerzitetski profesor Filip odlazi sa suprugom na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgled idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

Film je sniman u Institutu "Dr Simo Milošević" i na Durmitoru.

"Te lokacije su na neki način i karakteri filma, jer socijalistička arhitektura Instituta doprinosi portretisanju Filipovog karaktera. Ni u jednom trenutku nijesam imao namjeru da radim nesvakidašnji film, nego je to prosto moj izbor načina na koji ću da tretiram temu, glumca, estetiku, kadriranje i sve ostalo što podrazumijeva filmski jezik. Mislim da je to neophodno. Mi smo na neki način i privilegovani da možemo to da radimo, jer imamo malu kinematografiju i nemamo toliku potrebu da odgovaramo tržištu, kao što je to u nekim većim kinematografijama, tako da možemo sebi da damo slobodu da radimo stvari na način na koji mi to istinski želimo. Mislim da je samo stvar odluke reditelja do koje mjere želi da sebi da slobodu i da eksperimentiše", iskren je Kasalica.

Film je nastao u produkciji Meander filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa "Non-Aligned Films" iz Beograda, a projekat je podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

Koprodukcija i podrška su i omogućili Kasalici da uspješno realizuje svoj dugometražni prvijenac, a tome je i doprinijela malobrojna ekipa, kao i uigrani tim kreativaca sa kojima godinama sarađuje.

Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja je Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

Film, koji je inspirisan i čuvenom epskom bajkom "Šuma Striborova" Ivane Brlić Mažuranić, prikazan je u organizaciji Filmskog centra Crne Gore i Nikšićkog pozorišta.

Prije projekcije filma, Kasalica se obratio publici i zahvalio se organizatorima uz opasku da mu je drago "da bioskop ponovo radi".

Dok će "Elegija lovora" nastaviti bioskopski život, mladi reditelj će se posvetiti novom dugometražnom projektu u kome će mjesto možda naći i neko od aktera njegovog prvijenca.

"Vjerovatno hoće, ali ne mogu sam sebi da obećam, tako da ne bih ni javnosti obećao".

Bonus video: