Nedovršen ciklus autoportreta

Akademski slikar iz Rožaja preminuo je 16. februara od posljedica virusa korona

4922 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za očuvanje kulturnih manjina Crne Gore
Foto: Centar za očuvanje kulturnih manjina Crne Gore

Svoj život akademski slikar Ibrahim Kurpejović posvetio je stvaranju autoportretâ kroz prikazivanje predjela zavičaja, (trenutaka) sjećanja, svog podsvjesnog i iskustvenog doživljaja svijeta i društva. U nedovršenom ciklusu svog života i djelâ, tihog i skromnog umjetnika prekinula je korona, od koje je preminuo 16. februara u 63. godini.

”Ono što vidite na mojim radovima je moj portret. Zapisi i slike koji lete u glavi. Čak sam pokušao naći simboliku dovođenjem umjetnosti u moje snove”, kazao je Kurpejović jednom prilikom, a “Vijestima” je u jednom od intervjua rekao i da ga slikarstvo neprekidno vuče dalje u stvaranju dok boje koje ga okružuju predstavljaju osnov svakog rada.

”Mislim da su moja djela neprestano izlivanje pojedinačnih utisaka i promjene u percepciji ili u trenutke prepoznavanja onoga što me okružuje. Kolorit i boje koje ‘natapaju’ oči sigurno će se reflektovati i na platnu. Kod mene je širok opseg interesovanja i istraživačka priroda me goni da preispitujem svoj unutrašnji stvaralački poriv. Slikarstvo je neiscrpno i vuče me da plivam u tim vodama”, kazao je tada.

Pored neprestanog umjetničkog rada, akademski slikar iz Rožaja posvećeno se bavio i pedagoškim radom, ali i organizacijom različitih manifestacija i izložbi, a između ostalih bio je i inicijator Septembarskog likovnog salona u galeriji rožajskog Centra za kulturu. Zavičaj i djetinjstvo primjetno su uticali na njegov slikarski izraz.

”Iz svog ateljea s Bandžovog brda, ponad Rožaja, Ibrahim kao soko radoznalo promatra Hajlu, okolne planine i Rožaje, đe gajtani zelenkasti Ibar. Na njegovim platnima odzvanja zvuk boje”, zapisao je književnik i publicista Slobodan Vuković o radu Ibrahima Kurpejovića.

Rođen je 1960. godine u Sređanima, kod Rožaja. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu, u klasi profesora Salima Obralića 1985. godine. Master studije završio je na internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru 2014. Član je ULUCG od 1987. i Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika od 2003. godine. Jedan je od inicijatora formiranja Likovnog kluba “Kula” u Rožajama 1989. godine, čiji je i predsjednik, a inicijator je i Septembarskog likovnog salona koji je do sada organizovan 18 puta. Pored samostalnih izložbi bio je dio i niza kolektivnih predstavljanja u zemlji i inostranstvu, učestvovao je na raznim kolonijama, osvajao priznanja i nagrade... S pojavom virusa korona i strogim mjerama koje su bile na snazi u Crnoj Gori tokom 2020. godine, Kurpejović je organizovao zapaženu onlajn internacionalnu izložbu “Art Open Borders” - “Umjetnost otvara granice” na kojoj su učestvovala 73 umjetnika iz 12 zemalja.

Bonus video: