Južnjački zlatovez mediteranskog juvelira

Žiri je odlučio da Kastelu pomenutu nagradu dodijeli za izuzetna postignuća u cjelokupnom književnom stvaralaštvu. Njegovu poeziju na poljski jezik preveo je pjesnik i prevodilac Grzegorz Latuszynski i objavio 2012. godine

3883 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

I dok Boris Jovanović Kastel iščekuje talase, njegova poezija nastavlja da “zapljuskuje” sve one koji je, poput “testamenta u školjkama” čuvaju i njeguju kao “more u naručju”. Jedre Kastel i njegovi stihovi na talasima Mediterana, osvajaju nagrade, i poput “bumeranga valova” svaki put iznova “zagolicaju” našu maštu i sebi postavimo isto pitanje - “čekaju li i nas brodovi”. Ovoga puta “fusnote južnih zvona” stigle su i do Poljske, a Skupština za renomiranu i tradicionalnu književnu nagradu “Klemens Janicki Ianicus” donijela je jednoglasnu odluku da ovo književno priznanje za 2022. godinu pripadne Borisu Jovanoviću za njegov izuzetan mediteranski opus i doprinos evropskoj poeziji.

”Zbog visokog poetskog nivoa laureata i njegove višedecenijske strasti da kroz oslikavanje unutrašnjih svjetova Mediterana svojom poetskom magijom i južnjačkim zlatovezom ispiše najljepše stranice u povezivanju evropskih naroda i kultura, smatramo da ova nagrada ide u prave ruke, na Mediteran”, stoji u odluci nagrade.

Žiri je odlučio da Kastelu pomenutu nagradu dodijeli za izuzetna postignuća u cjelokupnom književnom stvaralaštvu. Njegovu poeziju na poljski jezik preveo je pjesnik i prevodilac Grzegorz Latuszynski i objavio 2012. godine.

”Ova nagrada je još jedan biser u mozaiku mog Mediterana i smatram je izuzetno važnom zato što dolazi iz zemlje velike književnosti i kulture koja zna da svaka prava poezija predstavlja sunčev zrak, vječnu poveznicu evropskih naroda i kultura. Zato je Mediteran ekumena slobode koja je iznjedrila evropsku civilizaciju i beskraj kojim sam se prosvijetlio”, kazao je Kastel kome će nagrada “Klemens Janicki” biti uručena u avgustu u Crnoj Gori.

Nagrada, koja nosi ime poljskog knnjiževnika Klemensa Janickog, osnovana je na inicijativu Jana Goreca-Rosinskog početkom 90-ih godina XX vijeka, a dodjeljivana je od strane tromjesečnika “Metafora”. Kasnije prelazi pod okrilje filološko-artističkog tromjesečnika “Tema” koji je dodjeljuje svake godine. Nagrada promoviše originalno artističko stvaralaštvo u umjetnosti, književnosti i muzici, a takođe i u okviru novinarske djelatnosti.

foto: Privatna arhiva

Boris Jovanović Kastel je publikovao preko 30 knjiga, ne odustaje od “mediteranske plovidbe”, a ovih dana izlazi iz štampe knjiga “Konzul i juvelir Mediterana”, mozaik od četrdesetak eseja crnogorskih, regionalnih i evropskih autora o Jovanovićevoj poeziji, pisanih tokom prethodne decenije. Zastupljen je u brojnim antologijama, dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih priznanja, a njegova poezija, poput “mediteranskog indiga”, prevedena je na više jezika. Sv. M.

Bonus video: