”Kralj magnovenja” u Nikšiću

Nastavlja se program obilježavanja Dana Nikšićkog pozorišta

1986 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

U sklopu programa kojim se obilježava Dan Nikšićkog pozorišta, glumac Nikšićkog pozorišta Nikola Vasiljević izvešće večeras monodramu “Kralj magnovenja”, u 20 časova.

Tekst je zasnovan na Gogoljevoj pripovjetki “Dnevnik jednog ludaka”, a ubačeni su i djelovi teksta iz romana Stanislava Lema ”Zvezdani dnevnici Ijona Tihog”, koje je adaptirao režiser i protagonista ove monodrame Nikola Vasiljević.

Od premijere u pozorištu “Slavija” u aprilu 2011. godine, predstava je imala veliki broj izvođenja u Crnoj Gori i regionu, kao i zapažena učešća na internacionalnim festivalima i teatarskim scenama u zemlji i regionu.

”Pisac je zaspao na stolu iscrpljen pisanjem romana. Zbog svoje posvećenosti pisanju potpuno je zapostavio i zaboravio koliko voli svoju devojku. Upada u san, u noćnu moru koja će ga ipak dovesti do spoznaje... U svijetu u kojem materijalna vrijednost postaje glavno mjerilo naspram koga se sve ostalo upoređuje, ljubav, čini se, postaje nepotrebna ili bolje reći nepoželjna”, zapisao je Vasiljević.

Bonus video: