Nagrada „Meša Selimović“ Vesni Kapor

Kapor je nagrađena za roman "Nebo, tako duboko", u izdanju Srpske književne zadruge

5317 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Kapor govorila o svom romanu, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
Vesna Kapor govorila o svom romanu, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nagradu "Meša Selimović" za knjigu godine koju 34. put dodjeljuju "Večernje novosti" dobila je Vesna Kapor za roman "Nebo, tako duboko", u izdanju Srpske književne zadruge.

U Velikom žiriju bio je 61 istaknuti književni kritičar, teoretičar i književni istoričar, čiji su izbori od po pet knjiga objavljini prethodne dvije nedjelje na stranicama „Novosti“. Najviše glasova - 26 dobilo je djelo Vesne Kapor. Na drugom mjestu se našla pjesnička knjiga „O sadašnjosti i sedativima“ Petra Matovića sa 15 glasova, na trećem studija „Agon i melanholija“ Gorane Raičević (13 glasova). Četvrto mjesto sa po 11 glasova dijele romani „Deca“ Milene Marković i „Banja“ Jovice Aćina, dok je na petom mjestu roman u stihovima „Modre žilice“ Đorđa Sladoja.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini podatke o glasanju žirija saopštio je novinar „Večernjih novosti“ Dragan Bogutović koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ove nagrade. Na ovom događaju bila je prisutna i Vesna Kapor koja je govorila o svom nagrađenom romanu.

Nagrada "Meša Selimović", koju čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos, biće svečano uručena u toku sljedećeg mjeseca.

Bonus video: