Irena Lagator Pejović na izložbi u Estoniji

Crnogorska umjetnica predstavljena je na 18. Trijenalu grafike u Taljinu, u Estoniji

1708 pregleda 71 reakcija 0 komentar(a)
Rad Irene Lagator Pejović, Foto: Saša Reljić
Rad Irene Lagator Pejović, Foto: Saša Reljić

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović učestvuje na 18. Trijenalu grafike u Taljinu, u Estoniji. Kustoskinja izložbe “Toplo. Provjera temperature u tri čina” je Rona Kopeczky, a postavka je otvorena krajem januara i traje do 27. marta.

Kustoskinja objašnjava da se trijenale prvenstveno bavi radikalnim političkim, kulturno-političkim i društvenim zaokretima koji utiču na srednju i istočnu Evropu, ali takođe upisuje te promjene i u globalnu perspektivu kroz prizmu sveopšteg apsurda.

”Triijenale daje glas savremenim umjetnicima sa sjedištem ili porijekom iz regiije srednje i istočne Evrope koji hrabro i kritički promišljaju goruća pitanja savremenosti poput uspona desničarske fobističke politike, globalno pogrešnih prioriteta, kolapsa demokratija, smanjenja slobode i u životu i u umjetnosti, kao i opšteg osjećaja straha i neprijateljstva koji danas preovladavaju”, zapisala je ona.

Pored Lagator Pejović, na izložbi učestvuju umjetnici i umjetnički koletkivi: ArtLeaks, Jasmina Čibić, Hubert Czerepok, Agnes Denes, Igor Eškinja, Oksana Gourinovitch, Ferenc Grof, Flo Kasearu, Eva Kotatkov, Volodymyr Kuznetsov, Olson Lamaj, Marko Maetamm, Alexander Manuiloff, Dora Maurer, Raul Meel, Katja Novitskova, Dan Perjovschi, Geza Perneczky, Nada Prlja, Kaisa Puustak, Driton Selmani, Slavs and Tatars, Societe Realiste, Bojan Stojčić i Endre Tot.

Pozivanjem umjetnika regionalne savremene umjetničke scene, umjetnika s relevantnom, internacionalnom reputacijom, s postojećim radovima i kao novim produkcijama, ovogodišnje trijenale se sastoji od tri međusobno isprepletena ciklusa pod naslovima: “The Nation Loves It”, “Pickle Politics” u kojem je Lagator Pejović zastupljena intalacijom “Automatizam društva ograničene odgovornosti” iz 2012. godine i ciklus “The Science of Freedom”.

Ovo je treće izvođenje instalacije “Automatizam društva ograničene odgovornosti”.

Bonus video: