Književna edicija “Zajednička čitaonica” i izložba “Marginalije zajedničkog”

Promocija knjige čiji su urednici Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, i izložba kustoskinje Nele Gligorović biće upriličeni sjutra u Kuslevovoj kući, u 19 časova

1379 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija crnogorskog jednotomnog izdanja književne edicije “Zajednička čitaonica” i izložba “Marginalije zajedničkog” biće upriličeni sjutra u Podgorici, u Kuslevovoj kući, saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, koji organizuje događaj.

Promocija edicije "Zajednička čitaonica", čiji su urednici Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, najavljena je za sjutra u 19 časova. Inicijator izdanja je Udruženje Krokodil. Crnogorsko izdanje edicije čini devet dvoautorskih knjiga sabranih u jednu, i to: "Jugoslavija", "Evropa", "Identiteti", "Egzil", "Društvo", "Anti/fašizam", "Grad", "Neprilagođenost", "Mladost", a sve na više od trista stranica.

U ediciji su zastupljena poznata književna imena i angažovani intelektualci sa prostora bivše Jugoslavije: Miroslav Krleža, Predrag Matvejević, Danilo Kiš, Mirko Kovač, Bogdan Bogdanović, Vladimir Arsenijević, Dubravka Ugrešić, Lana Bastašić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Borka Pavićević, Boris Buden, Daša Drndić, Andrej Nikolaidis, Dragan Markovina, Rada Iveković, Svetlana Slapšak, Boris Buden i Aleksandar Hemon.

"'Zajednička čitaonica' želi upravo na polju književnosti pokazati svu raznolikost i bogatstvo četiri ravnopravne, standardne varijante našeg policentričnog jezika. Na njemu je nastala, pa i dalje nastaje, jedna Velika evropska književnost unutar koje se knjige i njihovi pisci slobodno kreću bez pasoša i putovnica, bez provjere porekla i nametanja ekskluzivnog vlasništva. (...) Ediciju “Zajednička čitaonica” utoliko nikako ne bi trebalo razumjeti kao nostalgičarsko i naknadno konstruisano svjedočanstvo o nekakvoj boljoj prošlosti, još jedan od mnogo brojnih proizvoda retroaktivne utopije, već, naprotiv, kao zalog za jednu bolju, otvoreniju, pravedniju, miroljubiviju a već samim tim i daleko svjetliju regionalnu budućnost", istakli su urednici Arsenijević i Štiks u uvodu za crnogorsko izdanje.

Književna edicija “Zajednička čitaonica” i izložba “Marginalije zajedničkog”
foto: Promo

Iste večeri u isto vrijeme, biće otvorena i izložba "Marginalije zajedničkog", kustoskinje Nele Gligorović, koja je nastala kao gravitirajući segment pisanog spomenika (post) jugoslovenskog društva - “Zajednička čitaonica”.

“Naslov 'Marginalije zajedničkog' referiše na crtice iz društveno-političke i kulturne istoriografije nekadašnjeg jugoslovenskog prostora, na uredničke intervencije Miroslava Krleže za Enciklopediju Jugoslavija, kapitalnom svjedočanstvu o vremenu i nasljeđu kompleksne istorije zajedničkog prostora. Sam Krleža je Enciklopediju označio kao most u budućnost, oslobođen mitomanije, romantičarskog zanosa, zabluda i samoobmana, svjestan da su to neuralgične tačke jugoslovenskog društva. Izloženi radovi su kritički nukleusi koji dijalektičkom metodom sublimiraju istoriju, kulturu, strategije i perspektive prostora i vremena u kom živimo. Korpus zajedničkog: kultura otpora, bunta i nepristajanja!", zapisala je Gligorović u pratećem tekstu izložbe.

Na izložbi će se predstaviti umjetnici: Igor Grubić, Lana Čmajčanin, Adrijana Gvozdenović i Vladan Jeremić/Rena Redle.

Manifestaciju će otvoriti sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, a publici će se obratiti Andrej Nikolaidis, Igor Štiks, Vladimir Arsenijević i kustoskinja Nela Gligorović.

U petak i tri panel diskusije
U petak i tri panel diskusijefoto: Promo

U petak, četvrtog marta, biće održane tri panel diskusije, od kojih je prva u 17 časova “Stanje stvari: izvještaj o slavenskom Jugu 2022” u kojoj učestvuju Boris Buden, Andrej Nikolaidis, Dragan Markovina i Radina Vučetić, a moderator je Igor Štiks.

Diskusija “Open literature: bez prevoda, preko granica”, počeće u 18.30, a učestvovaće Semezdin Mehmedinović, Lejla Kalamujić i Ognjen Spahić. Razgovor će moderirati Vladimir Arsenijević.

Završna diskusija “Budućnost je iza nas. Jugoslovenstvo u praksi savremenih umjetnika/ca” počeće u 20 časova i u njoj će učestvovati Igor Grubić, Lana Čmajčanin, Adrijana Gvozdenović, Vladan Jeremić, Rena Redle i Zlatko Paković, dok će Nela Gligorović biti moderatorka.

Zainteresovana javnost, diskusije će moći naknadno da pogleda i na Jutjub kanalu Sekretarijata za kulturu i sport. Organizatori najavljuju i da će tokom marta biti upriličena i projekcija filma “Spomenik” Igora Grubića o socijalističkom spomeničkom nasljeđu, kao i gostovanje Foruma mladih pisaca KIC-a odnosno regionalnih pisaca mlađe generacije: Stevana Tatalovića, Barbare Delać, Luke Boljevića i Natalije Milovanović.

Bonus video: