Više od trideset programa

Repertoar će obilježiti novoustanovljena manifestacija "Dani Petra Lubarde", u u okviru koje će biti organizovana izložba učenika Gimnazije pod nazivom „Lubardi u čast“

1638 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za martovski repertoar Nikšićke kulturne scene, ustanove kulture iz toga grada, zajedno sa Opštinom Nikšić, pripremili su više od trideset programa. Repertoar će obilježiti novoustanovljena manifestacija "Dani Petra Lubarde", u u okviru koje će biti organizovana izložba učenika Gimnazije pod nazivom „Lubardi u čast“, izložba reporudukcija slika iz legata „Petra Lubarde“ iz Beograda i predavanje profesora Mila Lompara posvećeno jednom od najvećih jugoslovenskih slikara 20. vijeka.

Pošto je mart u znaku dama, tako je pripremljen i poseban segment pod nazivom „Ženska riječ“, u okviru koga će biti održano poetsko–muzičko veče, veče nikšićkih pjesniknja, tribina o položaju žena sa invaliditetom, izložba žena stvaralaca iz Nikšića, kao i promocija knjige „Žene - svjetlost života“ Triva Zolaka, Povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, najmlađi sugrađani imaće priliku da odgledaju predstavu „Aska i vuk“, koju je adaptirala i režirala Olivera Viktorović Đurašković, dok će Svjetski dan pozorišta obilježiti poetski koncert Petra Božovića „Lišće, vetar i ja“.

Tokom marta, na sceni Nikšićkog pozorišta biće izvedene predstave „Prosidba i medvjed“ u režiji Gorana Bulajića, „Iskušenje“, koju je adaptirao i režirao Ivan Tomašević, „Ekselencije“, autorski projekat Obrada Nenezića i „Audicija - kako sam dobila ulogu“, za koju režiju potpisuje Mirjana Karanović. Predstava Nikšićkog pozorišta „Osvrni se u gnjevu“ imaće gostovanja u Pljevljima i Beranama. U okviru tribine „Kultopis“ gost će biti Ljubivoje Ršumović, koji će imati i druženje sa nikšićkim osnovcima, dok je drugi „Kultopis“ posvećen promociji knjige „Bajke Srba sa Kosova i Metohije“. Časopis za srpski jezik, književnostt i kulturu „Slovo“, koji uređuje Veselin Matović, biće predstavljen u okviru tribine „Svobodijada“.

U okviru martovskog repertoara je i književno veče fanstastike dr Marijane Terić, kao i veče Nevena Milakovića. Planirana je promocija romana „Omama“ Slobodana Vladušića, kao i promocija knjige i projekcija filma „Sumrak Lovćena“. Milica i Goran Radojičić održaće poetski čas učenicima OŠ „Radoje Čizmović“ na kome će predstaviti njihovu zbirku „Vrteška čuda“, planirano je veče posvećeno epskom pjesniku Božu Đuranoviću, projekcija filma „Boja purpura“, kao i prezentacija projekta „Medijska pismenost – razumijevanje kroz kreiranje medijskih sadržaja“.

Za kraj martovskog repertoara, ali i za najavu proljeća, planiran je koncert učenika Muzičke škole Dara Čokorilo“. Martovsko izdanje Nikšićke kulturne scene počelo je promocijom knjige Branka Janjuševića „Vas je mnogo a mene je više“, dok je sinoć održano predavanje „Odgovor zajednice na trgovinu ljudima i prostituciju“.

Bonus video: