“Po meni se ništa neće zvati“ nagrađen na FEST Forward marketu

Ovaj film, u režiji Đorđa Vojvodića, prema scenariju Maje Todorović, ranije je podržao Filmski centar Crne Gore, na konkursu za razvoj scenarija

1425 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa filma "Po meni se ništa neće zvati", Foto: Filmski centar Crne Gore
Ekipa filma "Po meni se ništa neće zvati", Foto: Filmski centar Crne Gore

Crnogorski filmski projekat “Po meni se ništa neće zvati“, reditelja Đorđa Vojvodića, nagrađen je na ovogodišnjem FEST Forward marketu, koji će je realizovan od 28. februara do 1. marta u Beogradu.

Ovaj projekat, prema scenariju Maje Todorović, ranije je podržao Filmski centar Crne Gore, na konkursu za razvoj scenarija. Producent filma je Miljan Vučelić.

“Po meni se ništa neće zvati” dobio je nagradu za razvoj projekta Slovenačkog filmskog centra, u iznosu od 3.000 eura, zbog, kako žiri navodi “uspješne dekonstrukcije arhetipova alfa-mužjaka izvesne generacije i njegovog nasleđa u malom društvu”.

Pobjednike ovogodišnjeg izdanja marketa je, nakon tri dana trajanja programa, izabrao žiri u sastavu: producentkinja Ada Solomon (MicroFilm), producent Gijom d Seij (Arizona Film), producent Jorgos Courgijanis (Horsefly Productions), producent Aleš Pavlin (Perfo) i reditelj Ivan Bakrač (Quadrifolium Films).

Izabrani projekti takmičili su se za partnerske nagrade i za nagradu FEST Forward Best Pitch, koja podrazumijeva iznos od 5.000 eura, određenu za razvoj projekta predstavljenog u okviru programa FEST Forward.

Među nagradama koje su dodijeljene na ovogodišnjem FEST Forward marketu je i nagrada Film Centre of Montenegro Co-Development award, koja podrazumijeva iznos od 1.500 eura, a koja je dodijeljena projektu debitantskog dugometražnog filma “Neither Voice” rediteljke Ester Ivakič i producenta Andraža Jerića.

Đorđe Vojvodić
foto: Filmski centar Crne Gore

Zbog “strastvenog predstavljanja ženskih izazova prilikom pronalaženja prave sebe”, posebno priznanje žirija dodijeljeno je projektu “Eve After the Fall”, koji su predstavile rediteljka Lana Barić i producentkinja Irena Marković.

Nagrada Filmskog centra Srbije za najbolji pitch dodijeljena je projektu “That’s It for Today”, koji su predstavili reditelj Marko Đorđević i producent Miloš Pušić.

FEST Forward je međunarodni koprodukcioni market i platforma za umrežavanje kojoj je u fokusu osnaživanje evropskih i regionalnih koprodukcija.

U okviru ovogodišnjeg marketa održana je i diskusija “Funding News Panel”, na kojoj su direktori regionalnih filmskih centara učesnike i publiku upoznali sa novinama u kinematografijama zemalja učesnica FEST Forward-a. Na panelu koji je moderirao britanski producent Simon Perry, učestvovala je i direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović.

FEST Forward market održan je u okviru ovogodišnjeg FEST Međunarodnog filmskog festivala, na kom će biti prikazan i crnogorski film “Poslije zime” reditelja Ivana Bakrača. Film će 3. i 5. marta biti prikazan u Kombank dvorani, 4. marta u Dvorani kulturnog centra, a za 5. mart je zakazana projekcija i u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.

Bonus video: