Postizanje maksimalnog ubrzanja umjetnosti

Umjetnik Mladen Blažević izvešće večeras performans na otvaranju svoje izložbe, u 19 časova

2078 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Ubrzana umjetnost/Accelerated Art” Mladena Blaževića biće otvorena večeras u Podgorici, u 19 časova u Dvorcu Petrovića. Kustoskinja izložbe je Milena Mijović Durutović, a publika će moći da je pogleda do 15. aprila, a na večerašnjem otvaranju umjetnik će izvesti performans.

Blažević je objasnio o čemu govori i na šta misli kada govori o brzini u umjetnosti, a koje osjeća i u samosm sebi.

”Bilježim šest promjena sopstvenog stanja, identifikujući ih kao promjene brzine, ubrzanja koje nazivam “Šest brzina umjetnosti”. Sa ciljem postizanja ubrzanja umjetnika koji treba da izazove ubrzanje sopstvene i opšte umjetnosti. Uslov za to je fizičko ubrzanje umjetnika u specifičnim uslovima koji izazivaju aktiviranje adrenalina pod čijim uticajem je došlo do stvarnih promjena unutar mog bića koje verifikujem u naučnom umjetničko-istraživačkom radu, sa šest aspekata; naučnog - akceleracija vremena u umjetnosti; filozofskog i estetičkog - akceleracija umjetničkog duha, psihološkog - akceleracija svijesti o umjetnosti; sociološkog - socijalna akceleracija odnosa prema ili ka umjetnosti (građanska akceleracija); fizičkog - akceleracija umjetnika unutar umjetnosti; prostornog - akceleracija prostora umjetničkog djelovanja. Rezultat postizanja ovih šest promjena brzina, ubrzanja, jeste postizanje, po mom umjetničkom stavu, maksimalnog ubrzanja umjetnosti, koje nazivam ‘Sedma brzina’”, rekao je Blažević o svom radu.

Istoričarka i teoretičarka umjetnosti Maša Vlaović, u tekstu za katalog izložbe zapisala je da koncept izložbe Mladena Blaževića ima za cilj ubrzavanje publike i umjetničkog djelovanja.

”Ulaskom u galeriju, posmatrač stupa na trkačku stazu i ulazi u sferu ubrzanja. Mladen Blažević je ovom izložbom pod nazivom ‘Accelerated art (Ubrzana umjetnost)’ napravio iskorak i uvezao više priča u jednu dinamičnu cjelinu. Izložba targetira fenomen brzine u umjetnosti kroz teoretski i multimedijalni prikaz koji je dio umjetnikovog doktorskog istraživanje na temu: Estetika brzine - fenomen društvene akceleracije. Predstavljeno je nekoliko segmenata vezanih za temu brzine, naučne fantastike i zvuka koji zajedno grade jedinstvenu priču koja je uvijek suprotna našim unaprijed zamišljenim očekivanjima. Umjetnik se vješto poigrava sa posmatračem provodeći ga kroz svoju postavku označenom karting stazom sa jasnim smjernicima kroz galerijski prostor. Pored lucidnih ideja, umjetnik vješto vlada riječima, tako da određeni dio njegovih radova sadrži tekstove koji se mogu posmatrati kao zasebni umjetnički radovi”, kazala je ona.

Blažević je završio Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda” na Cetinju 1995. godine. Diplomirao je 2000. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Branislava Sekulića kod kojeg je i magistrirao 2005. godine, takođe na FLU. Trenutno je doktorand Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Saše Filipovića. Član je Udruženja likovnih umjetnosti Crne Gore od 2000. godine. Za sobom ima više samostalnih izložbi, kao i zbirku poezije “Art book”, a pored toga je napisao i tekstove pjesama za različite muzičke žanrove. Radi na scenografiji i kostimima u pozorištu, a bavi se i pozorišnom režijom, povremeno i glumom. Pored umjetnosti, bavi se i brzinskim sportom na zvaničnim takmičenjima gdje je osvajao i nagrade.

Bonus video: