Stihovi za vječite djevojčice i dječake i za odrasle

Još prije 35 godina "naoštrio" je olovku i objavio prvu zbirku "Zvijezde na dlanu". Onda se Radojica sklonio u stranu i svoje mjesto ustupio omiljenom liku uz koga su mnoge generacije odrastale i odrastaju, Šanti Panti

3784 pregleda 124 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Tišina... korona... on i majka zajedno biju bitku iz koje su izašli kao pobjednici. I dok je Radojica Stanković u izmaglici tražio slike iz djetinjstva, našao je stihove o majci, gradu, bivšim i ljubavima koje tek treba da dođu, o porodici, prijateljima, o sebi.

Još prije 35 godina "naoštrio" je olovku i objavio prvu zbirku "Zvijezde na dlanu". Onda se Radojica sklonio u stranu i svoje mjesto ustupio omiljenom liku uz koga su mnoge generacije odrastale i odrastaju, Šanti Panti. Sve negdje do 2009. kada su Šanta i Radojica, odlučili, da ruku pod ruku, zajedno koračaju i druže se sa publikom - ovaj prvi sa najmlađima, a drugi sa malo starijima.

Zadnje tri - četiri godine Šanta je odlučio da se malo pritaji i pusti Radojicu da ga publika bolje upozna, da osjeti njegove tanane stihove i priče iz neobičnog imenika.

Nedavno je, nakon trilogije rodoljubive, socijalne i ljubavne poezije "Vaskrsenje", "Marija" i "Jutro", iz štampe izašla njegova zbirka pjesama "Majka i druge pjesme", koja je promovisana u "Zahumlju", a recenzentkinja knjige, pjesnikinja Milica Bakrač, kazala je da je riječ o knjizi koja je "pisana za one koji su odlučili da nikada ne odrastu i za sve odrasle".

Bakrač i Stanković na promociji
Bakrač i Stanković na promocijifoto: Svetlana Mandić

"Ovu i ovakvu knjigu nije pisao samo čovjek koji nosi ime Radojica Stanković, već mu je pomagao i čuveni lik iz našeg djetinjstva, Šanta Panta. Ovu knjigu je napisao jedan sin - najdražoj i najboljoj ženi, punorukoj stojeručici, brižnici, nedremljivici, molitvenoj i brižnoj starici. I zbog toga je ova knjiga lijepa. Nježna. Iskrena. Topla. Majka je početak Radojičine knjige. Prvi stih, prva strofa, prvo otkrovenje. Majka je sinonim za sigurnost, spokoj, dom. Pjesnikove emocije su iskrene, iako ponavljene i često naglašene, u svakom čitanju su nove i često zadivljujuće", kazala je pjesnikinja.

Prema njenim riječima, knjiga budi i nostalgiju i blagu tugu, ali je i potvrda je ljubav zadužena da spasava svijet.

"Pjesnici, poznato je, od ljubavi i žive. Ako se dogodi patnja, koja je neizostavna, i ona bude mila i topla u duši, a pjesnici umiju i znaju lijepo da je nose. Naučimo da ne zaboravljamo, jer, kako pjesnik na jednoj stranici zapisa: 'Ko voli /taj ne zaboravlja/Ko zaboravlja/taj nije ni volio'", poručila je Bakrač.

Izrazila je nadu da će nova zbirka poezije Radojice Stankovića vremenom postati "priručnik za obnavljanje i njegovanje poštovanja, vjere, sjećanja, radosti, ljubavi".

"To bi bile danas, možda i najvažnije kapi, koje djeluju poput lijeka za spasavanje čovjekovog bića. Uz ovu knigu više ćemo voljeti i grad u kojem živimo, Nikšić, a on, kao i svaka naša majka, to i zaslužuje", zaključila je pjesnikinja.

Kako je nakon muzičko-poetske večeri Stanković kazao "Vijestima", dok je potisivao knjige onima koji su došli da čuju vječitog dječaka, došao je red da publika upozna onog Radojicu koji je od početka bio tu samo što ga je Šanta Panta malo skrajnuo.

"Kao zabavljač imam svoj stil izgrađen u liku Šante Pante. Polako gradim svoj stil i u poeziji i nadam se da će i on, kao i lik dječjeg junaka, postati prepoznatljiv. Drago mi je što me ljudi oslovljavaju i sa Šanta Panta, Radojica, Bogi, jer ja sam sve to", kazao je Stanković koji se trudio i trudi da bude svoj, a opet svih nas.

I to mu i polazi za rukom. Pjesme objavljene u najnovijoj zbirci, nastale su dok su on i njegova majka Milunka bili bitku sa koronom.

"Sa majkom, u istom prostoru, liječeći se od korone, nastala je ova knjiga stih po stih, pjesmu po pjesmu. Ja sam u svim pjesmama i ne bojim se razotkrivanja. Naredna knjiga će biti moje potpuno razotkrivanje, a riješio sam i da uradim knjigu o Šanti Panti koji naredne godine slavi 35. rođendan", kazao je Stanković i obećao da će ova godina biti zabavna i lijepa.

Mir pronalazi, kako je kazao, u toplini roditeljskog, kao i njegovog, podgoričkog doma, a snagu mu daju ljubav kćerke i sina, Ivane i Marka, ali i sestre i brata, njihove djece.

Uz knjigu se nalazi i CD sa tri pjesme, a Stanković je tokom večeri govorio stihove iz nove zbirke, ali i otpjevao pjesme sa pomenutog CD. Odlučio je i da "Preporodu" uplati simbolična sredstva kako bi pomogao nevladinoj organizaciji koja se trudi da mladima koji su zavisni od psihoaktivnih supstanci ponudi pravi preporod.

"Žuti prsluci" u rok izdanju

U zbirci se, pored pjesama o majci, nalaze i ljubavne pjesme.

"To je za nešto novo što slijedi – rokenrol album 'Žuti prsluci'. Moj drug, arhitekta i muzičar Nikola Novaković, koji je rođen i odrastao u Nikšiću, a živi u Kotoru, i ja, došli smo na ideju da zajedno uradimo album od 12 pjesama u studiju Bojana Dobrilovića. Riječ je o pjesmama koje su objavljene u ovoj zbirci. Već ćetiri pjesme su pri kraju i nadamo se da će za dva mjeseca izaći i album", kazao je Stanković.

Bonus video: