Osam slika za osam Lubardinih priča

U organizaciji Opštine Nikšić i JU Muzeji i galerije, a u saradnji sa Kućom legata Petra Lubarde iz Beograda, predstavljena su djela iz umjetnikove faze nakon Drugog svjetskog rata

3083 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšić je, kako je kazao predsjednik Opštine, Marko Kovačević umjetničko izvorište Petra Lubarde, dok je Beograd bio njegovo ishodište. Upravo je to razlog što je, kako je istakao, saradnja sa Beogradom u sferi kulture otpočela manifestacijom “Dani Petra Lubarde”. Opština Nikšić i JU Muzeji i galerije, u saradnji sa Kućom legata Petra Lubarde iz Beograda, organizovali su na Trgu slobode izložbu reprodukcija slika pod nazivom “Osam slika - osam priča”.

Kako je pojasnila Dina Pavić, kustos u Kući legata, radovi predstavljeni na izložbi su iz umjetnikove faze nakon Drugog svjetskog rata. Tako Nikšićani imaju priliku da pogledaju reprodukcije slika - Kompozicija II, Borba pjetlova, Kosovska bitka, Čovjek i zvijeri, Napušteni brod, Plava grobnica, Lamento za pjesnika i Sumrak Lovćena II.

”Opredjeljujući se za apstraktan vizuelni idiom, Petar Lubarda je kroz ove slike konkretno transponovao jednu subjektivnu pobunu, ali je istovremeno i predstavio polarizovanu društveno-političku stvarnost očetkom sedamdesetih godina 20. vijeka”, kazala je Pavić.

Podsjetila je na Lubardinu izjavu da je “zadatak umjetnosti da odrazi stvarnost, da ne bude servilna, da ne ugađa nikome, da bude kreatorska, da vodi kao simbol na zastavi”.

Svetlana Tomić, koja je vodila program, kazala je da je Lubarda “ona divna i najdublja spona između dva njegova zavičaja, Srbije i Crne Gore, kao i dvije izuzetno važne ustanove kulture, Kuće legata iz Beograda i JU Muzeji i galerije Nikšić”, čiji su čelnici potpisali protokol o saradnji i zajedničkom djelovanju na polju kulture.

”Umjetničke forme kojima se koristio Petar Lubarda svjedoče sliku svijeta koji stremi visini i nepoznatom, koju je, opet, duboko osjećajući istoriju iz koje je kao čovjek ponikao, on obojio bojama prirode: bijelog kamena, plavog neba, žutog sunca... I to ćemo sve vidjeti i na ovih osam slika koje nam pričaju najvažniju priče iz Lubardinog života koje nam je on na likovni način prenio spajajući nacionalno sa univerzalnim”, kazala je Tomić.

Član Gradskog vijeća grada Beograda zadužen za kulturu, prof. dr Fadilj Eminović, koji je otvorio izložbu, istakao je da će već u septembru biti nastavljena saradnja Beograda i Nikšića, kao i da su sa čelnicima lokalne uprave dogovorili brojne aktivnosti za poboljšanje kvaliteta života građana.

”Iskoristili smo ovo vrijeme da obiđemo u Nikšiću kulturna dobra i pogledamo i istražimo potencijale, kako u turizmu, tako i u drugim oblastima. To nijesu samo aktivnosti u oblasti kulture, već i investicije, aktivnosti vezane za turizam, sport”, kazao je Eminović i istakao da je kultura oblast u kojoj i jedna i druga strana ima šta da ponudi.

U umjetničkom programu nastupili su profesori violine i gitare, Tamara Krivokapić i Slobodan Bogdanović, koji nastupaju kao duo Guitalion.

Bonus video: