Na izložbi "Prepoznavanje 5" predstavljeni i crnogorski umjetnici

Postavka radova 12 umjetnika iz Srbije, Bugarske i Crne Gore otvorena je u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, a u drugoj polovini godine stiže i u Centar savremene umjetnosti Crne Gore

1611 pregleda 0 komentar(a)
Radovi Zorana Živkovića u ćošku galerije, Foto: Galerija SLU Niš, Galerija savremene likovne umetnosti Niš
Radovi Zorana Živkovića u ćošku galerije, Foto: Galerija SLU Niš, Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Izložba regionalnog umjetničkog projekta „Prepoznavanje 5“ otvorena je u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, a obuhvata radove 12 umjetnika, po izboru šest selektora iz Srbije, Crne Gore, Bugarske.

Na izložbi su zastupljena djela Tijane Vujović i Zorana Živkovića iz Crne Gore, u selekciji Ljiljane Karadžić. Predstavljeni su i umjetnici iz Srbije: Nenad Dimitrijević, Jelena Šalinić Terzić, Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin, Teodora Vojinović, Marko Jozović, Nikola Marković, Miljan Nedeljković i Svilen Stefanov i Bogdan Aleksandrov iz Bugarske.

"Izložba razmatra niz pitanja koja se tiču umjetnika i umjetničkog djela u savremenom svijetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom, u umjetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitim radovima tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos prema prirodi, uticaj tehnike i tehnologije na svakodnevni život, analiziraju se fenomeni sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvjesne budućnosti", zapisala je u propratnom tekstu autorka i koordinatorka projekta Biljana Grković.

Postavka u Nišu
Postavka u Nišufoto: Galerija SLU Niš, Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Projekat je započet 2005. godine, posvećen je uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa i umjetnika u zajedničkom djelovanju na prepoznavanju lokalnih umjetničkih scena i vidljivosti savremene umjetničke prakse u regionu, a ovo je izložba petog ciklusa.

"Promovisanjem i prezentacijom lokalnih scena projekat doprinosi njihovoj valorizaciji kao i procesu decentralizacije u kulturi, povećanju vidljivosti aktuelne regionalne umjetničke scene i pospješivanju mobilnosti kustosa, umjetnika i umjetničkih ideja", rekla je Grković.

Izložba je otvorena do 7. aprila, a u drugoj polovini godine biće realizovana i u Bugarskoj i u Crnoj Gori.

Bonus video: