Zabraniti Čajkovskog zbog rata? Najveća glupost

Bojkot ruske kulture ne može da bude odgovor na napad na Ukrajinu, smatra pisac Navid Kermani, dobitnik njemačke nagrade za mir

2821 pregleda 5 komentar(a)
Navid Kermani, Foto: Oliver Berg/dpa
Navid Kermani, Foto: Oliver Berg/dpa

Bojkot ruske kulture ne može da bude odgovor na napad na Ukrajinu, izjavio je za dpa pisac Navid Kermani. Ako sada, na primjer, prestanemo da izvodimo djela Čajkovskog, napravili smo najgluplji mogući potez, naveo je dobitnik njemačke nagrade za mir.

"To ne smijemo da dozvolimo," rekao je Kermani. "I dalje nam je potrebna razmjena sa ruskim civilnim društvom."

Kermani je u svojim knjigama opisao mnoge ukrajinske gradove koji su sada pod bombama. "Naravno da je sablasno i, prosto, katastrofalno, a i uznemirujuće, posebno pošto ste lično prošetali tim gradovima."

Književnik je u Ukrajini bio 2016. godine, a mnogi su već tada predvidjeli trenutnu situaciju, i to "sa užasavajućom tačnošću."

Kermani je govoreći u utorak uveče na otvaranju međunarodnog književnog festivala (Lit.Cologne) u Kelnu bio samokritičan.

"Kada je devedesetih godina, na primjer, Grozni bio najuništeniji grad na svijetu, kako su rekle Ujedinjene nacije, nije bilo velike solidarnosti, čak ni među nama intelektualcima i piscima."

Isto tako, empatije je falilo kada je razaran sirijski grad Alepo. Solidarnost sa Ukrajinom sada srećom postoji, rekao je Kermani.

"A kada je napadnut Donbas, i Krim okupiran, bile su to godine kada je Njemačka proširila poslove sa gasom sa Rusijom. A sada je 2022. i eto rata."

Kermani se izjasnio za široku solidarnost sa Ukrajinom, ali protiv uspostavljanja zone zabrane letova.

"Mislim da ne treba provocirati maksimalno zaoštravanje sukoba," jer NATO će onda morati da obara ruske avione i bombarduje ruske vazdušne baze, kazao je pisac. Umjesto toga, on je za potpuni bojkot ruskog gasa i nafte. "Dejstvo će biti momentalno."

"Usmjeravanje na izvore koji finansiraju rat je efikasnije sredstvo nego da i sami podstičemo eskalaciju," zaključio je Kermani.

Bonus video: