Balada o Skočiđevojci

Gazda Mitke i ser Žile bili su skloniji manje glamuroznim i unekoliko pristupačnijim varijantama: sinovac gazda Mitketov, sinovčev ortak i neki lik iz... bješe li Španije? - u ulozi autora idejnog rješenja

15742 pregleda 3 komentar(a)
Paštrovići protestuju na Skočiđevojci, Foto: Vuk Lajović
Paštrovići protestuju na Skočiđevojci, Foto: Vuk Lajović

The most important thing is to know, to have the courage to make the next move - and the confidence really - because that is really critical.

Zaha Hadid

Prošlog maja, kada su mediji digli ozbiljnu dževu povodom gazda Mitketove saglasnosti na dva idejna rješenja apartmanskog kompleksa u Bečićima - 363 apartmana - shvatili smo da nema ni “r” od (proklamovanih) reformi u vilajetu gazda Mitketovom - tj. u domenima crnogorske ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu, za sad).

Nakon 30. avgusta i istorijske pobjede nad snagama mraka, haosa i bezumlja, pa do Mitketovog potpisa na tih 58.700 m2 u Bečićima - tinjala je (u nama) nada da su čuda moguća - ali od tog trenutka (pa nadalje) nijesmo više imali prostora za iluzije. Gazda Mitke je poslao jasnu poruku tzv. nosiocima krupnog kapitala da cijelim svojim bićem istrajava na svijetlim tekovinama svojih DPS prethodnika - te da je, shodno tome, otvoren za svaki vid podsticajne saradnje - na dobrobit svih građana CG. Od tada zamišljam gazdu Gvozda - kako se blago osmjehuje sa zida u kabinetu gazda Mitketovom, baš iznad Mitketovog radnog stola.

Mirko Žižić
Mirko Žižić foto: Luka Zeković

Ali ne lezi vraže - već u junu 2021, mjesec i kusur nakon Mitketovog potpisa na 363 apartmana u Bečićima - sablju je isukao đenerale Krivokapić - i stavio do znanja gazda Mitketu da i nad popom ima pop - ili formalno: Vlada je donijela odluku da se pristupi izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva - što je podrazumijevalo i moratorijume na DUP Budva Centar i DUP Bečići (ali, ispostaviće se, ne i na UP “Turističko naselje Skočiđevojka”) - a suspendovana je, do daljnjega, i svaka nova gradnja u obuhvatu ta dva planska dokumenta (ali, ispostaviće se, ne i u obuhvatu UP “Turističko naselje Skočiđevojka”).

Kladio bih se da na Interenet adresi gov.me nećete uspjeti da izbunarite oficijelni dokument o povlačenju gazda Mitketove saglasnosti na apartmane u Bečićima - činjenica je, ipak, da se ta saglasnost nalazi na listi saglasnosti koju na gov.me vodi ser Žile, prvi među CG arhitektima i prvi pobočnik gazda Mitketov - ali kad kliknete na tu saglasnost dočekaće vas obavještenje: “Žao nam je, sadržaj koji ste tražili nije moguće pronaći”.

Odgovor pak na pitanje - ko je, zašto je i kako je taj NEKO uspio da nagovori đenerala Krivokapića da gazda Mitketu pljune u rabotu? - daće neka buduća pokoljenja crnogorskih historiografa.

Dakle, u junu 2021. se pristupilo izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva - i dat je rok od godinu dana da se ta rabota završi. U međuvremenu je pala Vlada Krivokapića đenerala - a poviše budvanskih prostornih resursa ostalo je da lebdi pitanje - dokle se stiglo u izradi PUP Budva i kako se đeneralov pad odrazio na tu neodložnu rabotu?

Pitanje je i što se dešava sa tzv. Planom generalne regulacije - ako znamo da je gazda Mitke prije desetak dana iznio procjenu da bi valjalo da se nastavi izrada tog planskog dokumenta - “u skladu sa aktuelnom legislativom”, odnosno legislaturom - kojim se, između ostaloga, “uređuje (i - op.a.) racionalno korišćenje prostora i područja mora, u skladu sa ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno - istorijskim razvojem”.

More, more - ooo more...

***

A onda su nas Paštrovići obavijestili da je 28. decembra prošle godine, ser Žile potpisao prvu, a nedugo zatim, 11. februara, i drugu saglasnost - na idejna rješenja grandioznih i ništa manje velelepnih objekata, koje namjerava da gradi stanovita kiparska offshore kompanija na lokaciji Skočiđevojka, Reževići - na bogom danom platou pod blagim nagibom, poviše strme i kamenite obale mora našega sinjega.

Ovoga puta govorimo o 80.419 metara kvadratnih BRGP (bruto razvijena građevinska površina) - što je ozbiljan i hvale vrijedan udarac - pogotovo ako uzmemo u obzir da su gazda Mitke i njegov vjerni ser Žile tek godinu (i kusurčić) u igri, te da je Vlada đenerala Krivokapića u tzv tehničkom mandatu - što će reći da su nadležnosti Vlade unekoliko ograničene.

Podrazumijeva se da je ser Žiletovom potpisu na tih 80.000 i kusurčić prethodila svojevrsna pravna ekvilibristika, te serija standardnih brljotina - à la carte - a potezala se i činjenica da je pomenuta idejna rješenja potpisala osoba vrlo bliska gazda Mitketovom sinovcu - što je sasvim u skladu, molim vas, sa običajima do kojih drže mnogi među visokom državnim zvaničnicima.

I dok listam materijal o slučaju Skočiđevojka - ne mogu da se otmem utisku da je taj slučaj tek kap u moru znanih i neznanih slučajeva te vrste u vakuumu postreferendumske CG - a ne znam ni što da kažem o jezovitim prizorima koji se otvaraju pred putnikom namjernikom dok silazi sa Košljuna u Budvu. Recimo da ti sramotni prizori govore o apsolutnom uzmaku struke pred silinom tzv. investicionog kapitala i pritiscima predstavnika države (vlasti, uopšte) - vazda spremnih da stanu na stranu investicija i da investitorima raskrče pute koji vode do profita.

A tzv. javni interes? Što ono bješe javni interes?

Nema tu, dame i gospodo, ni “p” od planiranja, ni “u” od urbanizma, a ni “a” od arhitekturice. Nema nikoga ko bi branio CG prostor - CG prostor je odavno sveden na igralište (playgraund) neznanih junaka - domaćih i stranih.

***

I što sad reći o planskom dokumentu naslovljenom Urbanistički projekat “Turističko naselje Skočiđevojka”, koji je usvojila Skupština Opštine Budva 20. oktobra davne 2009. godine - u vrijeme pokojnoga Rajka Kuljače.

Prethodne, 2008. godine, u Budvi je koncert imala Madonna, a Kraljica CG turizma je 2007. godine ugostila grupu The Rolling Stones - najveću globalnu rok atrakciju u to vrijeme - tako da je sasvim razumljivo da se u pomenutom planskom dokumentu - iz 2009. godine - pominje Zaha Hadid - britanska arhitektica (rođena u Iraku) čija je zvijezda baš u to vrijeme počela da sija globalnim sjajem - kao najpoželjnija adresa za preuzimanje izrade projekta turističkog kompleksa na Skočiđevojci.

Kako u potonje vrijeme ne postoje ni naznake entuzijazma koji se osjećao u Budvi te davne, 2009. godine - razumljivo je i što su gazda Mitke i ser Žile, ispred neznanih junaka sa Kipra, bili skloniji manje glamuroznim i unekoliko pristupačnijim varijantama: sinovac gazda Mitketov, sinovčev ortak i neki lik iz... bješe li Španije? - u ulozi autora idejnog rješenja TK na Skočiđevojci.

Dakle, gazda Mitke, ser Žile i prijatelji su izabrali savršen trenutak da gurnu tih 80.000 metara kvadratnih na Skočiđevojci - mora im se to priznati - a zadivljujuća je i istrajnost kojom elokventni ser Žile brani svoju čast na TV Vijesti. Reklo bi se da je ser Žile oličenje profesionalnog dostojanstva i zdravog razuma - sve dok se ne prisjetimo da je ovdje ipak riječ o interesima neznanih junaka sa Kipra i o njihovih 80.000 metara kvadratnih na Skočiđevojci - u planski apsolutno neuređenom ambijentu CG priobalja - u ambijentu koji gazda Mitke i ser Žile nastavljaju da uneređuju postojanim DPS ritmom.

Bonus video: