U srijedu koncert Crnogorskog orkestra mladih

Violinista i dirigent Igor Pejović je kazao da program na taj način dobija na dinamičnosti i zanimljivosti, njeguje se domaća muzička scena, kao i savremena muzika svjetske literature

1353 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koncert Crnogorskog orkestra mladih (COM), na čijem programu će biti kompozicije zasnovane na dvije najznačajnije muzičke tradicije 20. vijeka, biće održan sjutra u Muzičkom centru u Podgorici, saopšteno je iz EU Info centra.

Kako je saopšteno, na repertoaru će biti kompozicije: “Balzam” Karole Baukholt, ”Kraljica” Aleksandra Perunovića, “Intro za koncert u Titeksu” Milivoja Pićurića, “Zemlja” Janisa Ksenakisa, kao i kompozicija “Kamerna simfonija”, koju je Dario Arojo Lopez pisao specijalno za ovu priliku i namjenski za COM.

Violinista i dirigent Igor Pejović naveo je da su na programu kompozicije zasnovane na dvije najznačajnije muzičke tradicije 20. vijeka.

“Djela crnogorskih autora Perunovića i Pićurića pisana u duhu minimalizma, dok Lopez i Baukholt zasnivaju svoju estetiku na avangardi. Tu je i kompozicija jednog od najvećih imena 20. vijeka - Ksenakisa, koja je takođe izvrstan primjer avangardne muzike”, smatra Pejović.

v
foto: EU info centar

On je kazao da program na taj način dobija na dinamičnosti i zanimljivosti, njeguje se domaća muzička scena, kao i savremena muzika svjetske literature.

Kako je saopšteno, COM čini 15 muzičara koji su većinom karijere započeli u inostranstvu, a njihova primarna ciljna grupa su nove generacije.

“Smatram da je mladima današnja umjetnička muzika bliža nego što im se to čini. Zato uvijek koristim priliku da pozovem mlade koji nijesu bili na našem koncertu, da to učine i daju šansu svemu tome”, kazao je Pejović.

Iz EU Info centra su kazali da koncert u Podgorici dolazi nakon putovanja COM-a u Njemačku, gdje su u nedjelju veče nastupili u koncertnoj sali “E-Verk”, u Frajburgu, koji predstavlja svjetski centar umjetničke muzike.

Oni su kazali da je putovanje finansijski podržala EU u Crnoj Gori, kao i i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

“COM je 2018. godine formiralo Udruženje mladih umjetnika Crne Gore. U 2019. godini orkestar postaje član Evropske federacije orkestara, a u prothodne četiri godine je izveo više premijera savremenih kompozicija crnogorskih autora”, poručuje se u saopštenju.

Iz EU Info centra su kazali da je će koncert, koji će početi u 20 sati, otvoriti ambasadorka Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, kao i da je ulaz slobodan.

Bonus video: