Prva žena na čelu Kanskog festivala

Iris Knobloh izjavila je da se, kao iskrena Evropljanka oduvijek zalagala za film, kako u Francuskoj, tako i na međunarodnom nivou, zbog čega je oduševljena što će imati mogućnost da pruži sve od sebe kako bi Kanski festival zadržao svoj uticaj kao veliki događaj koji je ključan za održavanje kulturnog života u svijetu koji ga više neko ikada očajno treba

2103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Bord direktora Filmskog festivala u Kanu, koji uključuje vladine zvaničnike i predstavnike filmske industrije, izabrao je za Iris Knobloh za predsjednicu tog međunarodnog festivala, čije će 75. izdanje biti održano u maju.

Iris Knobloh, izabrana tajnim glasanjem, biće prva žena na čelu Kanskog festivala, a trogodišnji mandat počeće joj 1. jula. Do tada će dužnost predsjednika obavljati Pjer Leskur, saopštio je Kanski filmski festival.

Ističući da je izuzetno počastvovana, Iris Knobloh izjavila je da se, kao iskrena Evropljanka oduvijek zalagala za film, kako u Francuskoj, tako i na međunarodnom nivou, zbog čega je oduševljena što će imati mogućnost da pruži sve od sebe kako bi Kanski festival zadržao svoj uticaj kao veliki događaj koji je ključan za održavanje kulturnog života u svijetu koji ga više neko ikada očajno treba.

Kanska palma
foto: Shutterstock.com

Iris Knobloh radi kao advokat na tri jezika, nakon što je završila studije prava na Ludvig-Maksimilians univerzitetu u Minhenu i Njujorškom univerzitetu. Rado sebe opisuje kao “prevodioca” - u svjetlu činjenice da je uvijek pomagala holivudskim studijima da razumiju specifične izazove francuske kulturne scene i branila ideju o međuzavisnosti kreativnosti i svrhe.

Poslije 25-godišnje karijere u različitim rukovodećim ulogama u kompaniji Vorner, uključujući 15 godina iskustva kao direktorka Vorner Brosa u Francuskoj, Iris Knobloh je 2020. godine postala direktorka i za Vorner Bros u zemljama Beneluksa, Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Ubrzo nakon što je napustila tu kompaniju, osnovala je u julu 2021. godine I2PO – prvu evropsku kompaniju za specijalne akvizicije (SPAC) u oblasti filmske industrije. Kao direktorka Vornera u Francuskoj, dovela je u Kan neke od najznačajnijih autora – Klinta Istvuda, Krstofera Nolana, Stivena Soderberga, Vudija Alena, Baza Lurmana

Jedan od filmova koji su obilježili njenu karijeru je “Artist” Mišela Azanavicijusa.

Iris Knobloh je 2008. godine dobila orden Legije časti u rangu viteza.

Bonus video: