Premijera mjuzikla „Jedne ljetnje noći”

Ženska vokalna grupa “Harmonija” izvešće večeras romantičnu komediju u 12 slika, u Narodnoj biblioteci Budve u 19 časova

1185 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Jedinstven dramsko-scenski komad, mjuzikl “Jedne ljetnje noći” biće premijerno izveden večeras u Narodnoj biblioteci Budve, u 19 časova. U pitanju je romantična komedija u 12 slika koju izvodi ženska vokalna grupa “Harmonija”. Tekst i muziku je napisala Mirjana Pajović, orkestarski aranžman potpisuje Zoran Ćulafić, a naratorka je Julijana Kalajanović.

Ipak, sagovornice “Vijesti”, Pajović i Kalajanović, ističu da je kako scenario, tako i kompletno djelo, rezultat timskog rada članica ove poznate klape i objašnjavaju kako je došlo do ovog mjuzikla.

”Priču u 12 slika kroz 12 pjesama osmislila sam inspirisana sopstvenim životom. Na ideju sam došla zbog toga što sam ja bila udata za pomorca, pa sam željela da mi članice ‘Harmonije’ napravimo interesantnu i lijepu ljubavnu romantičnu komediju, kakva će i biti. Mi ovako nešto nikada nijesmo radile i, pored proba, večeras će biti prvi put da glumimo i plešemo na nastupu, jer smo kao članice klape do sada obično samo stajale i pjevale. Ovog puta svaka pjesma ima svoj scenario, pokret, režiju i u kompletu predstavlja pravo dramsko djelo”, objašnjava Pajović.

Kalajanović dodaje da je “Jedne ljetnje noći” muzička komedija koja u 12 slika i kroz 12 pjesama priča lijepu priču, opisuje primorje i istovremeno spaja moderno i tradicionalno.

”Sve je vezano za Budvu, ljeto, pomorstvo, ljubav, turizam, zabavu... Priča dovodi tri pomorca u Budvu u vrijeme maskenbala. Jedan od njih, pomorac Tripo na maskenbal dolazi sa svojom majkom i tokom maskenbala će, u kafiću kod Anđe, ugledati lijepu Budvanku Maru. Mara je Anđina kćerka i Mara i Tripo, iako su se ranije dopisivali preko Instagrama, prvi put se stvarno upoznaju na maskenbalu. Među njima se rađa ljubav. Tu je i Tripov drugar Marko koji upoznaje oholu Bograđanku Lolu i čije srce uspijeva da oslobodi i osvoji. Dakle, kao što se može i pretpostaviti, lajtmotiv je (morska) ljubav, a kompletna priča je dosta komična”, priča Kalajanović.

Pajović otkriva i malo više.

”Pomorac Tripo iz Kotora je prvo na Instagramu zapratio mladu Maru iz Budve, još dok je bio na pučini. Oni su se tako upoznali, iako virtuelno, ali ona je obećala da će ga čekati da dođe sa broda. I kada bude organizovan prvi maskenbal u Budvi, on treba da dođe da se njih dvoje stvarno upoznaju. Tako je i bilo. Na osnovu te ideje priča se dalje razvija, sve se dešava upravo te ‘jedne ljetnje noći’ kako se mjuzikl i zove, iako je prvobitna zamisao bila da djelo bude nazvano ‘Ljubav na maskenbalu’”, ističe Pajović.

Ono što je interesantno, otkriva Kalajanović, i što će možda donijeti posebno duhovitu i zanimljivu crtu komadu, je i to što članice klape “Harmonija” igraju i ženske, ali i muške uloge.

”Mi smo se pretvorile u muškarce baš onako kako bismo ih mi same zamislile i kako smo međusobno dogovorile da bi oni trebalo da se ponašaju. Tako, na primjer, ja igram Marka, Tripovog druga. Sveopšti mjuzikl je dosta komičan, ali i romantičan i simpatičan”, kaže Kalajanović.

Likove u mjuziklu tumače: Dijana Pejović je u ulozi Mare, Katarina Popović igra Tripa, Biserka Bogović je Anđa, Vesna Milović Milena, Mirjana Pajović je Tripova majka Lucija iz Kotora, a tu su i Jadranka Uzelac kao Lola, Marija Lazarević u ulozi Davida, Julijana Kalajanović je Marko, Jelena Otašević igra Taru, a Iva Ćulafić Minu.

Pajović je ovo djelo napisala prije dvije godine i još tada se pojavila ideja da ga postave na scenu u formi mjuzikla, međutim pandemija virusa korona je usporila taj proces. No, članice klape “Harmonija” su čekale i iskoristile prvu priliku koja im je omogućila da se okupe, rade i same pronađu najbolje rješenje za sve.

”Same smo sve radile, od scenarija, pa do scenografije. Potrudile smo se da na svaki mogući način ovo bude jedna ljetnja budvanska priča, prava morska, ali istovremeno i moderna i tradicionalna. Kombinovale smo savremene elemente sa romantičnom pričom, društvenim mrežama, ali i nezaobilaznim paštrovskim specijalitetima. Ono što će dodatno doprinijeti ovom mjuziklu je zvuk gitare, mandoline, ali i zvuk mora”, priča Kalajanović, a Pajović dodaje i da će izvesti jednu serenadu, ali i da je proces u svakom trenutku bio u timskom duhu.

”Nijedna od nas nije ni scenarista niti koreograf, scenograf, režiser i slično, ali smo zbog toga još i više sve bile motivisane da pružimo svoj maksimum, ali i otvorene da čujemo međusobna mišljenja na osnovu kojih smo na kraju dolazile do najboljeg rješenja. Ambijent i mjesto radnje je kafić ‘Kod Anđe’ u Starom gradu Budve, između zidina. Scenografija je skromna i obuhvata četiri stola, klupa za ljubavni par i sto za šminkanje”, kaže Pajović.

Kalajanović dodaje da večerašnju izvedbu u zatvorenom prostoru posmatra kao pretpremijeru, jer je prvobitna zamisao bila da premijera bude održana na Trgu pjesnika, to će se svakako i desiti, najavljuje ona, ali su sve one sada fokusirane na večerašnji nastup u Akademiji znanja.

”Ovo nam je sada ipak najbitnije i jedva čekamo da vidimo reakciju publike. Mislim da je ovo prvi mjuzikl ovog tipa i da do sada niko nešto slično nije uradio. Pored toga, s obzirom na to da smo mi ipak klapa koja njeguje klapsku muziku, domaći melos, očuvanje tradicije, i iako klape obično stoje, mi ovoga puta donosimo nešto moderno, savremeno, pjevamo, igramo, glumimo i sveukupno pravimo jedan divni spektakl kako večeras u Akademiji znanja, pa ćemo isto tako i još i više na ljeto, na Trgu pjesnika”, poručuje Kalajanović i otkriva da “Harmonija” ima i ambicije da radi nastavak, ali i da priželjkuje nastup u Podgorici.

Bonus video: