U Berlinu izložba o Jevrejima u poslijeratnoj Evropi

Postavka "Naša hrabrost. Jevreji u Evropi 1945-1948" je pozajmica iz Jevrejskog muzeja u Frankfurtu

4262 pregleda 1 komentar(a)
Izložba o poslijeratnoj sudbini Jevreja je strukturirana tako da pokazuje sedam evropskih gradova, što treba da prikaže šarolikost njihovog života od 1945. do 1948., Foto: Carsten Koall/dpa
Izložba o poslijeratnoj sudbini Jevreja je strukturirana tako da pokazuje sedam evropskih gradova, što treba da prikaže šarolikost njihovog života od 1945. do 1948., Foto: Carsten Koall/dpa

Život Jevreja u evropskim državama poslije Drugog svjetskog rata i iskustva bijega, protjerivanja, samospoznaje i obnove teme su izložbe koja će u Berlinu biti otvorena u četvrtak.

Izložba "Naša hrabrost. Jevreji u Evropi 1945-1948" je pozajmica iz Jevrejskog muzeja u Frankfurtu. Direktorka berlinskog "Dokumentacionog centra bijeg, protjerivanje i pomirenje," koji priređuje izložbu, kaže da je protjerivanje jevrejskog stanovništva iz Evrope "generalno premalo predstavljeno poglavlje novije istorije."

Izložba u Berlinu je doprinos rasvjetljavanju tog perioda, rekla je danas Gundula Bavendam.

Centar kojim Bavendam rukovodi je inače dugo osporavan zbog stalne postavke posvećene stradanju miliona Nijemaca poslije rata. Bila se povela žučna rasprava - treba li sudbina Nijemaca poslije Drugog svjetskog rata da bude glavna tema. U Poljskoj je bilo najviše strahova da će Nijemci sebe proglasiti žrtvom i skrenuti pažnju sa sopstvene krivice.

Izložba o poslijeratnoj sudbini Jevreja je strukturirana tako da pokazuje sedam evropskih gradova, što treba da prikaže šarolikost njihovog života od 1945. do 1948.

Bjalistok u Poljskoj primjer je mjesta koje je bilo centar jevrejskog života, a gdje je poslije holokausta i početka komunizma propala obnova jevrejske zajednice. Đeržonjov je, sa druge strane, grad koji je u tim godinama smatran "poljskim Jerusalimom."

Budimpešta je prikazana kao "grad preživjelih," a Bari kao prolazna stanica evropskih Jevreja na putu za Palestinu.

U istočnom Berlinu Jevreji su u poslijeratnim godinama pokušali da izgrade socijalističku zadrugu. Izložba tu pokazuje i primjer kako su simboli diskriminacije postajali sopstvena suprotnost. Tako su u to vrijeme mogle da se kupe značke sa Davidovom zvijezdom kojima su pripadnici jevrejskih zajednica demonstrirali svoju novu samosvijest.

Bonus video: