PREVEDENA KNJIŽEVNOST

Romani Federika Bakmana: Hokejaška priča u šumskoj zabiti

Čini se da je ljude najlakše natjerati da se mrze. Kad bude postignut posljednji gol, neko iz Medvedgrada biće mrtav. Stanovnici oba mjesta zapitaće se da li je poslije svega moguć život u kojem će hokej biti samo igra

2681 pregleda 0 komentar(a)
Bakman, Foto: Screenshot/ IMdB
Bakman, Foto: Screenshot/ IMdB

”Medvedgrad” i “Mi protiv vas” dva su nova romana poznatog švedskog autora Frederika Bakmana koji je svjetsku slavu stekao romanom “Čovjek po imenu Uve”. Oba romana su sportske priče o gradu hokeja i njegovoj ekipi, ali ne samo to, ovo su knjige o najvećim lekcijama koje nam nudi sam život. Bakmanove romane “Medvedgrad” i “Mi protiv vas” objavila je Laguna u prevodu Nikole Perišića.

”Medvedgrad” je roman po kojem je snimljena hit serija TV mreže HBO. To je priča o maloj zajednici koju ujedinjuje nada, o tajni koja će je razoriti i o hrabrosti pojedinca da se usprotivi većini. Ovom pričom o gradiću skrivenom u šumi Bakman nam je razotkrio čitav svijet. Kroz priču o malom gradu, autor je ispisao sjajan roman o velikim snovima i cijeni koju smo spremni da platimo da bismo ih ostvarili.

Pobjeda na juniorskom prvenstvu u hokeju i nije nešto naročito značajno, ali za stanovnike Medvedgrada je od životne važnosti. Njihov gradić, skrajnut u divljini, propada. Proždiru ga nezaposlenost i sve gušća šuma. Ali ta pobjeda mogla bi privući pažnju investitora, a država bi možda finansirala program za sportske talente koji bi trenirali u prirodi van gradske vreve. Da i ne govorimo šta bi takva pobjeda značila Amatu, žgoljavom tinejdžeru koga ne tretiraju kao potpunog gubitnika jedino kad je na ledu. Ili Kevinu, mladom hokejašu kojem bi pobjeda omogućila budućnost u NHL ligi. I Peteru, požrtvovanom menadžeru tima čiju je profesionalnu hokejašku karijeru okončala tragedija.

Isprva, djeluje da mladi tim može ostvariti snove svih stanovnika Medvedgrada. Ali one pijane noći u kojoj se slavila buduća odlučujuća pobjeda momaka, nešto se dogodilo između Kevina i Peterove ćerke. Nešto što će promijeniti sve. Padaju optužbe koje se, poput krugova na vodi, šire na cio grad, ne štedeći nijednog stanovnika. Ono što je za jedne čin izdaje, za druge je pitanje odanosti. I sve će se sručiti na jednog mladića koji će smoći hrabrost da kaže istinu, ma koliko ona bila nepoželjna.

Roman “Medvedgrad” je poetski napisana knjiga o izakulisnim radnjama jednog sporta. Postavlja brojna aktuelna pitanja od kojih je i ono šta se sve dopušta muškarcima u svlačionici i da li im se gleda kroz prste ako su šampioni. Bakman divno opisuje nevinost i teškoće tinejdžerskog doba i sve nedoumice koje ga prate: nestabilni odnosi, pronalaženje spostvenog puta, okrutnost svijeta, privrženost, pripadanje, pripadnost malom gradiću, skrivanje tajni, dugoročne posljedice silovanja, nevjerovanja žrtvi i nedostataka u krivičnom sistemu.

”Mi protiv vas” nastavlja priču iz “Medvedgrada” dalje i širi dramu u više pravaca. Medvedgrad je mali grad u kojem su mještani navikli na nevolje i težak život. Slično je i u susjednom gradu Vresištu. Posla nema za žitelje oba mjesta, a i jedni i drugi polažu nade u svoje hokejaške klubove. Dok svako traži način da se snađe u teškim vremenima, Maja i Ana provode ljeto na skrivenom Ostrvu u želji da pobjegnu od cijelog svijeta. Rivalstvo između Medvedgrada i Vresišta prerasta u nemilosrdnu bitku za novac i opstanak. Hokejaški klub Medvedgrada vjerovatno će biti raspušten. Posljednja nada im je mladi igrač Amat, najbrži hokejaš Medvedgrada. Nasilje se uvlači u grad. Čini se da je ljude najlakše natjerati da se mrze. Kad bude postignut posljednji gol, neko iz Medvedgrada biće mrtav. Stanovnici oba mjesta zapitaće se da li je poslije svega moguć život u kojem će hokej biti samo jednostavna igra na parčetu leda između dva gola i dva tima. Samo mi protiv vas.

Bakmanov roman “Mi protiv vas” je posvećen svim mukama i radostima, malim i velikim pričama koje sačinjavaju male zajednice. Uz ogromnu saosjećajnost i razumijevanje, Bakman nam otkriva kako nas odanost, prijateljstvo i ljubaznost mogu provesti kroz najteže trenutke. Likova je u ovom romanu mnogo, a njihovi problemi su komplikovani: ekonomska kriza, problemi u vezi, ključne poslovne odluke, političke intrige, međugradski rivalitet, borbe za vlast, smrt, tuga, patnja, raskid, isceljenje i mnogo hokeja. Ali hokej ovdje nije samo igra, već i metafora za život i bijeg od života.

Fredrik Bakman je karijeru započeo kao jedan od najpoznatijih švedskih blogera i kolumnista. Pored romana “Medvedgrad”, “Mi protiv vas” i “Čovjek po imenu Uve”, koji mu je donio međunarodnu slavu, napisao je i “Moja baka vam se izvinjava”, “Brit-Mari je bila tu”, “Posljednja prilika”, “Put do kuće je svakog jutra sve duži” i “Uznemireni ljudi”. On je Šveđanin koji je dosegao popularnost grupe ABBA.