Festival Ruta Grupa Triglav počinje večeras

Program će otvoriti predstava "Konji ubijaju zar ne?" Gradskog pozorišta Podgorica, a do 10. aprila će se predstaviti i šest teatara iz regiona

1411 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Regionalnu uniju teatara, festival Ruta Grupa Triglav otvoriće večeras u Podgorici predstava Gradskog pozorišta "Konji ubijaju, zar ne?" koju je po tekstu Maje Pelević režirao Kokan Mladenović. Festival pozorišta počinje večeras u 20 časova u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović" gdje će do 10. aprila biti izvođene popularne predstave regionalnih teatara okupljene oko Unije. Nakon svake izvedbe u sali Dodest će biti organizovani razgovori sa učesnicima.

Regionalna unija teatara RUTA
foto: Promo

U večerašnjoj predstavi igraju: Dušan Kovačević (koji mijenja Emira Hadžihafizbegovića u ulozi Konferansija), Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Goran Slavić, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branka Femić Šćekić/Ivona Čović Jaćimović, Vukan Pejović, Katarina Krek i Željko Radunović.

Nakon izvođenja predstave moderatorka razgovora u Dodestu će biti dramaturškinja Gradskog pozorišta Dragana Tripković.

Ideja o ujedinjenju gradskih pozorišta regiona potekla je baš od Gradskog pozorišta Podgorica i tako je nastala RUTA 2019. godine, s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata.

Unija povezuje šest teatara iz regiona, kroz seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala čine: Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.

Nakon otvaranja večeras, na programu festivala su i: predstava „Zemlja Vukova” u režiji Gale Nikolić, produkcija Kazališta Ulysses iz Zagreba u srijedu; u četvrtak će se predstaviti Mestno gledališče ljubljansko sa komadom „Ulje crnog kima“ rediteljke Barbare Zemljič, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva će se predstaviti popularnom predstavom „Schindlerov lift“ u režiji Kokana Mladenovića, Dramski teatar Skoplje komadom Branislava Mićunovića „My name is Goran Stefanovski” u subotu 9. aprila, a reviju će u nedjelju zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „Tiho teče Misisipi“ u režiji Ivice Buljana.

Prateći program festivala Ruta Grupa Triglav u Podgorici podrazumijeva masterklas Zijaha A. Sokolovića „Samo glumac pozorište dovodi u pitanje“ koji će čuveni glumac održati sedmog aprila na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje od 11 do 14 časova i dan kasnije u Podgorici, u istom terminu u sali Dodest KIC-a "Budo Tomović".

Karte su dostupne putem mobilne aplikacije Gradskog pozorišta Podgorica i na biletarnici KIC-a.

Bonus video: