Čitanka ljudskosti i zbirka emocija

“Kad tišina progovori” biće predstavljena sjutra veče u Nikšićkom pozorištu u 19 časova

4795 pregleda 312 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Novinarka Nezavisnog dnevnika (ND) “Vijesti” Svetlana Mandić predstaviće zbirku svojih reportaža “Kad tišina progovori” sjutra veče u Nikšiću, na sceni Nikšićkog pozorišta u 19 časova. Na 536 strana knjige nalazi se 175 izabranih reportaža koje je Svetlana Mandić objavila od 2008. do kraja prošle godine.

Recenziju su pisali urednica rubrike Kultura i izvršna urednica ND “Vijesti” Nina Vujačić i dramski pisac i scenarista Obrad Nenezić.

O knjizi će sjutra veče, pored autorke, govoriti i Nenezić i dr književnosti Marijana Terić. Odlomke će čitati Željko Vuksanović, a moderatorka je Dijana Savović, oboje novinari televizije “Vijesti”. U ime organizatora, Nikšićkog pozorišta i Opštine Nikšić, prisutne će pozdraviti direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

O tome kako je knjiga, pa tako i svaka od priča, nastala, autorka kaže:

”Ćutali su, a toliko su toga imali da kažu, poruče, da nas nauče i opomenu. Onda smo, oni i ja, odlučili da progovorimo. Ovo su njihove, moje, ovo su naše priče. Ovako izgleda kad tišina progovori”, poručuje Mandić.

Nina Vujačić naglašava autorkin “jedinstven pripovjedački dar i damar za ljudsku priču”, dok Nenezić ističe da Svetlana ne piše reportaže, već molitve, “čvrsti grumen života i stvaralaštva koje se joguni i ne da prašini prolaznosti”. Svetlanine reportaže su, istakao je urednik nedjeljnog izdanja u ND “Vijesti” Slavko Radulović, svjedočanstvo o čestitim ljudima. On je pisao predgovor za knjigu koja bi se, kaže, mogla nazvati “čitankom ljudskosti, ali i zbirkom emocija”.

Pružajući glas onima koji imaju šta za reći, uobličivši to svojim prepoznatljivim stilom, ona je odavno prepoznata, ne samo u svom gradu, već i širom države, kao neko čije se priče poznaju po naslovu a sadržajem bude najljepše u ljudima.

”Rođena u gradu lipa i kestena, velikih ljudi, još većeg srca, Svetlana ističe da je najveća vrlina biti čovjek, a sebe smatra najbogatijom osobom na svijetu, jer ima najdivniju porodicu. Voli da piše, piše zato što voli. Ovo je dio njenih reportaža o onima koji su ćutali, a toliko su toga imali i imaju da kažu. Ovo je knjiga o čovjeku!”, ističe se u najavi događaja.

Knjiga je objavljena uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Opštine Nikšić, IPC Tehnopolis, Fonda za aktivno građanstvo, Crvenog krsta Nikšić, IM “Goranović” i ND “Vijesti”.

Bonus video: