Naučnofantastična priča o mogućim budućnostima

Crnogorski paviljon na 59. Bijenalu u Veneciji biće otvoren 21. aprila u 18.30 časova

1980 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na 59. Internacionalnoj izložbi umjetnosti, Bijenalu u Veneciji, Crnu Goru će predstavljati postavka “Umijeće držanja za ruke/dok se probijamo kroz sedimentni oblak” a svečano otvaranje paviljona Crne Gore biće upriličeno 21. aprila u 18.30 časova u prostoru istorijskog zdanja Palazzo Malipiero.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “Mlijeko od snova” (The Milk of Dreams) i biće zvanično otvoreno 23. aprila i trajaće do 27. novembra 2022. godine. Kuratorka je Ćećilija Alemani (Cecilia Alemani).

Izložba obuhvata radove umjetnika Dantea Buua, Lidije Delić, Ivana Šukovića, Darka Vučkovića i Jelene Tomašević, te djela iz kolekcije umjetnosti Pokreta nesvrstanih Zuzane Halupove, Renea Portokarera, nepoznatog autora iz Iraka, kao i video zapis o skulpturi umjetnika Bernarda Matemere.

”Izložba ‘Umijeće držanja za ruke/dok se probijamo kroz sedimentni oblak’, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima, pletući je kroz multitemporalne i intergeneracijske poglede umjetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta koji se talože na prostoru današnje Crne Gore”, navodi se u saopštenje CSU.

Iskustvo izložbe, dodali su oni, u cjelinu pretvara eksperimentalno poetski tekst koji publiku uz pomoć audio-zapisa vodi kroz projekciju mogućih budućnosti koje emituju susreti umjetničkih vizija umreženih u tijelo izložbe.

“Ova priča nastaje na marginama svijeta, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog tijela prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima mijenja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, događaja, slika, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru”, kazali su u saopštenju.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 59. Bijenalu u Veneciji je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, u organizaciji i produkciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore (CSU), sa direktorkom te institucije, Jelenom Božović kao komesarkom, dok je kustoskinja izložbe Natalija Vujošević.

Izložbu prati publikacija koja će predstaviti isprepletene kustoske i poetske pristupe, te arhivske zapise. Publikacija uključuje tekstove: Ane Ivanović, Jovane Stokić, Miloša Zeca, Nuno de Brito Rochae, Vjere Borozan, Marine Čelebić, Nade Baković, Anite Ćulafić i Natalije Vujošević. Za grafičko oblikovanje publikacije zaslužna je Tara Langford.

Bonus video: