Nikšićka drumovanja kroz objektiv fotoaparata

Izložba otvorena u Nikšićkom pozorištu je uvertira za šestu smotru SICG-a koja će biti održana od 28. jula do 5. avgusta na Grahovu i koja će okupiti izviđače iz cijelog svijeta, najavio je starješina SIČ “Tibor”, Nikola Peković

5146 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

U foajeu Nikšićkog pozorišta Turistička organizacija (TO) Nikšić, u saradnji sa Samostalnom izviđačkom četom (SIČ) “Tibor”, organizovala je izložbu fotografija pod nazivom “Drumovanja”. Mladi fotografi, njih 17, predstavilo je kulturno-istorijske znamenitosti Nikšića, prirodne i ljepote ruralnih naselja, dok je Savez izviđača Crne Gore (SICG) predstavio arhivske snimke.

”Gledajući fotografije sjetio sam se mog razgovora sa prijateljem, pokojnim Gojkom Glušcem, koji je jednom prilikom kazao da dobra fotografija govori koliko malo vidimo svojim okom. Cilj ove izložbe i jeste da se svi zajedno podsjetimo kakav je naš Nikšić i da nas možda podstakne da razmišljamo kakav bi mogao da bude”, kazao je direktor TO Nikšić, Mitar Barać.

On je istakao da je izložba dobra prilika da se afirmišu mladi fotografi, ali i da svi ljubitelji fotografije na jedan poseban način posmatraju Nikšić. Međutim, izložba je i dobra uvertira, kazao je Nikola Peković, starješina SIČ “Tibor”, za ono što slijedi - šestu smotru SICG-a koja će biti održana od 28. jula do 5. avgusta na Grahovu i koja će okupiti izviđače iz cijelog svijeta.

”Ovo je trening za ono što slijedi i prilika da se što bolje spremimo za ovo ljeto, da bi bili što bolji domaćini”, kazao je Peković.

Željeli su da izložbom “ožive” neke zaboravljene krajeve, ali i da popularne destinacije predstave iz nekog drugog ugla.

Cilj izložbe je da se svi zajedno podsjetimo kakav je naš Nikšić i da nas možda podstakne da razmišljamo kakav bi mogao da bude”, kazao je direktor TO Nikšić Mitar Barać

Izložbi je prethodila interaktivna radionica u prostorijama Omladinskog kulturnog centra (OKC) “Tibor”, koja je održana dan ranije. Radionica se sastojala iz dva dijela i imala je za cilj promociju kulturno-istorijskih spomenika Nikšića, te ruralnog i urbanog kroz istoriju Nikšića do danas.

”Radionicu su držali mladi članovi SIČ ‘Tibor’ koji su predstavili Nikšić onako kako ga oni vide, a zatim smo mi stariji članovi ukazali na to koliko zavisimo od mladih ljudi i koliko sve kreće od njih”, kazao je Peković.

On smatra da su mladi veoma zainteresovani da iskoriste i svoje i potencijale grada, samo im treba pružiti kvalitetan sadržaj i šansu. Upravo je, smatra Peković, OKC “Tibor” najbolji pokazatelj da je u pravu, jer je kroz Centar za tri mjeseca prošlo više od 1.500 omladinaca.

”Radionicom i izložbom omogućeno je mladim ljudima da istražuju, ali i da upute druge na mnoge segmente nikšićkog drumovanja kroz istoriju pa do danas, odnosno da budu dio mozaika kulturnog života našeg grada”, poručili su organizatori.

Bonus video: