Fashion editorial u Skupštini

Da ne bi bilo zabune, ovdje ipak nije riječ o adaptaciji zgrade Skupštine - cijele zgrade - riječ je o adaptaciji interijera - na eksterijeru se, srećom, nije intervenisalo ovoga puta

18915 pregleda 24 reakcija 17 komentar(a)
Aleksa Bečić i (nepoznati) mladić obilaze radove u interijeru zgrade Skupštine Crne Gore, Foto: FB stranica
Aleksa Bečić i (nepoznati) mladić obilaze radove u interijeru zgrade Skupštine Crne Gore, Foto: FB stranica

U ona davna vremena, koja teško da danas iko i pamti, podrazumijevalo se da unutrašnjost zgrade treba da korespondira njenoj spoljašnjosti - pogotovo ako je riječ o spoljašnjosti i unutrašnjosti zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici - jedne od pet reprezentativnih državnih zgrada, podignutih u godinama neposredno po okončanju Drugog svjetskog rata, duž današnjeg Bulevara sv. Petra Cetinjskog, sa sjeverne strane.

Smatralo se, dakle, u ta davna vremena, da je interijer (ili enterijer - ako vam je tako draže) odraz eksterijera - i obratno. Spoljašnjost i unutrašnjost su bile dvije strane iste medalje - neraskidiva, sveprožimajuća cjelina - a onda se desilo nešto strašno...

Krenimo ipak redom...

***

Prve naznake da je na pomolu tragikomedija, pojavile su se 20. avgusta prošle godine. Toga dana (bio je petak), u večernjim časovima, na FB stanici “Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora”, pojavila se nevjerovatna serija od (čak) 36 fotografija.

Jasno je bilo da su sve te fotografije snimljene u zgradi Skupštine CG - i na svakoj od tih fotografija se pojavljuje gospodin Bečić (u to vrijeme predsjednik Skupštine CG) u društvu (misterioznog) mladića.

Ni ni jednoj od tih fotografija Bećić nema antiviralnu masku na licu - za razliku od mladića, čije je lice, na svakoj fotografiji, pokriveno maskom - što je detalj koji teško da je bitan, ali uveliko doprinosi bizarnosti cijele serije.

Izmjenjuje se nekoliko pozadina (desetak do petnaestak) - uvijek je to neka od raskopanih pozicija u zgradi Skupštine - što je, valjda, trebalo da nas navede na zaključak da su radovi na temeljitoj adaptaciji ili pak restauraciji i revitalizaciji interijera stare zgrade u punom jeku - i da Bečić i prijatelj obilaze radove.

Bečić se očigledno pojavljuje u ulozi gazde - i očigledno pozira, u svom stilu - znači maksimalno otmjeno, dostojanstveno, veličanstveno i s urođenim mu dignitetom, dakle maksimalno fleksibilno - a što se tiče mladića - o njegovoj ulozi možemo samo da nagađamo. Da li je mladić arhitekt, autor projekta adaptacije, ili je vlasnik/predstavnik firme koja izvodi radove, ili je naka vrsta middlemana - posrednika između Bečića, tj. Skupštine CG, i ekipe koja izvodi radove, ili je Bečićev prijatelj, poznanik, možda čak srodnik - nemoguće je reći.

Bečić je u teget odijelu + bijela košulja (bez kravate) i crne cipele - a mladić je u majici, farmericama i bijelim patikama - što znači da povod za obilazak radova koji se izvode u Skupštini CG nije zvaničan - najvjerovatnije nije ni poluzvaničan - a o čemu se tu zapravo radi, možemo samo da nagađamo.

Jedno je sasvim izvjesno - osobi koja je fotografisala Bečića i mladića - Bečić je bio primary target - a misteriozni mladić i radovi su bili sekundarna tema - više u funkciji seta - skoro pa da gledamo fashion editorial. Informacija da se u zgradi Skupštine u tom trenutku izvode nekakvi radovi - o kojima javnost, pogotovo stručna, teško da išta zna - potisnuta je u drugi plan.

***

”Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić”, veli u tekstu koji je postovan uz pomenutu seriju fotografija, “obišao je radove na adaptaciji zgrade Skupštine”.

Aleksa Bečić i (nepoznati) mladić obilaze radove u interijeru zgrade Skupštine Crne Gore
Aleksa Bečić i (nepoznati) mladić obilaze radove u interijeru zgrade Skupštine Crne Gorefoto: Skupstina.me

Istoga dana - 20. avgusta prošle godine - par sati prije posta na FB, na oficijelnoj Internet stranici Skupštine CG (skupstina.me), pojavio se vrlo informativni članak naslovljen “Predsjednik Bečić obišao radove na adaptaciji zgrade Skupštine”. Članak je okićen sa tri fotografije - na kojima figuriraju gospodin Bečić i (nepoznati) mladić - u interijeru zgrade Skupštine, podvrgnutom temeljitoj adaptaciji - radovi su, drugim riječima, u toku. Riječ je, naravno, o tri fotografije iz serije od 36 fotografija koje će par sati kasnije biti postovane na FB stranici “Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora”.

”Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, obišao je”, veli u tom članku, “radove na adaptaciji zgrade Skupštine Crne Gore”.

Da ne bi bilo zabune, ovdje ipak nije riječ o adaptaciji zgrade Skupštine - cijele zgrade - riječ je o adaptaciji interijera - na eksterijeru se, srećom, nije intervenisalo ovoga puta.

”Predstavnici Službe Skupštine, koji su zaduženi za koordinaciju radova na adaptaciji, upoznali su”, veli dalje, “predsjednika Bečića sa činjenicom da je riječ o prvoj većoj adaptaciji zgrade Skupštine od njene izgradnje, nakon Drugog svjetskog rata. Izrazili su uvjerenje da će se po završetku radova značajno poboljšati uslovi za rad poslanica i poslanika kao i skupštinskih službi te da će zgrada Skupštine biti daleko reprezentativniji objekat koji će moći da odgovori potrebama i izazovima modernog doba”.

Daleko, veli, reprezentativniji objekat...

OK, mi nemamo ništa što bi se, u domenima velelepnosti, moglo mjeriti sa Barijevim i Pjudžinovim (Charles Barry & Augustus Pugin) Parlamentom Ujedinjenog Kraljevstva, primjera radi - gdje je spoj originalnih oblikovnih momenata i recentnijih intervencija vrlo promišljen i krajnje suptilno izveden - ali imamo to što imamo - i morali bismo, za početak, barem biti svjesni što imamo - i da to što imamo, vrlo vjerovatno ima i nekakvu vrijednost - i povijesnu i arhitektonsku.

I ko su ti predstavnici skupštinske službe zaduženi za koordinaciju radova na adaptaciji, koji su Bečića upoznali sa činjenicama? - imenom i prezimenom - jer na fotografijama imamo samo Bečića u društvu tog (misterioznog) mladića.

”Projektom adaptacije zgrade Skupštine, na kojem su radili eminentni stručnjaci arhitekture, zadržava se”, veli, “izgled i duh vremena u kojem je nastala sa kombinacijom modernog i savremenog koje ide ruku pod ruku sa vremenom u kojem živimo”.

Izgled, veli, i duh vremena...

OK, zaustaviću se na ovom mjestu - i daću vam vremena, prije nego što nastavim, da postavite pitanja - ne meni - nego tim predstavnicima skupštinske Službe, koji su bili zaduženi za koordinaciju radova na adaptaciji interijera zgrade Skupštine CG u Podgorici - ako postoje uopšte i ako uspijete da ih identifikujete - a odmah zatim i eminentnim stručnjacima iz domena arhitektonskog stvaralaštva, kojima je ukazana izuzetna čast da rade na projektu adaptacije zgrade Skupštine - na projektu koji još nijesam vidio, moram priznati, ali ako je suditi o tom projektu na osnovu onih nekoliko fotografija tzv. Zelenog salona - koje su u ovom trenutku hit na društvenim mrežama - onda...

Onda, iskreno, ne znam što da mislim o svemu tome...

Bonus video: