Lubarda i Dado među Velikim formatima

Nesvakidašnja izložba u Beogradu predstavlja više od 50 radova tridesetak značajnih umjetnika srpske i jugoslovenske moderne i savremene umjetnosti iz privatnih kolekcija

2636 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Dalibor Danilović
Foto: Dalibor Danilović

Izložba “Veliki format” u prostorijama Arte galerije u Beogradu predstavlja više od 50 radova tridesetak značajnih umjetnika srpske i jugoslovenske moderne i savremene umjetnosti iz privatnih kolekcija.

Izložba je postavljena u četiri izlagačka prostora Arte galerije u Beogradu (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29), a obuhvata mahom radove umjetnika koji su stvarali u drugoj polovini 20. vijeka.

Neki od umjetnika zastupljenih na izložbi su: Milan Konjović, Petar Lubarda, Lazar Vozarević, Mira Brtka, Dado Đurić, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Mića Popović, Petar Omčikus, Radomir Damnjanović Damnjan, Bora Iljovski, Mrđan Bajić i Dušan Džamonja - autori koje Arte galerija i inače zastupa.

Radovi odabrani za izložbu zastupljeni su u više od 15 reprezentativnih kolekcija.

”Kolekcionar kao kustos i selektor” je projekat čiji cilj je da afirmiše kolekcionarstvo, ukaže na znanje koje kolekcionari posjeduju i unaprijedi odnos privatnog i javnog kulturnog nasljeđa.

Projekat je posvećen kolekcionarima, ljudima sa istinskom ljubavlju i strašću prema umjetnosti, koje ih ispunjavaju i zbog kojih traju, kao i njihovom naporu da sačuvaju ili prošire svoje zbirke.

Projekat je započet 2009. godine, i do sada su u okviru projekta realizovane četiri izložbe radova iz privatnih kolekcija, uključujući i aktuelnu, na kojoj je veliki format zajednički za sve predstavljene radove.

Zbog svojih dimenzija, ali i činjenice da djela pripadaju privatnim kolekcijama, javnost do sada nije imala priliku da vidi većinu djela predstavljenih na ovoj izložbi.

Selekcija umjetničkih djela velikog formata ne čini sistematski, već tematski prikaz djela u kojima su umjetnici izrazili svoj pun potencijal i dostigli status remek-djela muzejske vrijednosti.

Radovi velikog formata predstavljaju specifičan slučaj u kolekcionarskoj praksi. Umjetnička djela velikog formata najčešće su bila rezervisana za javne institucije, te je do njih nekada bilo i nemoguće doći. Kolekcionari koji uspiju da za svoju kolekciju pribave jedan monumentalni rad, suočavaju se sa problemima njegovog održavanja i odlaganja.

Samo mali broj kolekcionara uspio je da se uzdigne, i uz dodatne napore formira posebne prostore za izlaganje djela, omogućivši optimizaciju doživljaja sagledavanja i prikazivanja ovih umjetnina.

U pripremi je, kako je najavljeno, obimna dvotomna publikacija koja će biti objavljena tokom trajanja izložbe, a sadržaće tekstove deset istaknutih istoričara i teoretičara umjetnosti. Podjednako će biti posvećena radovima iz javnih i privatnih kolekcija u oblasti slikarstva, skulpture, arhitekture, primijenjene, interdisciplinarne i konceptualne umjetnosti sa ovih prostora.

Izložbu “Veliki format”, čijem su otvaranju prisustvovale mnogobrojne ličnosti sa umjetničke scene i iz javnog života, moguće je obići do 15. juna.

Bonus video: