Otvoren paviljon Crne Gore na Bijenalu umjetnosti u Veneciji

Bijenale umjetnosti najznačajnija je svjetska smotra savremene umjetnosti koja se od 1895. godine održava svake druge godine u Veneciji, a paviljon Crne Gore nalazi se u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero

14255 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Paviljona Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji danas je svečano otvoren.

Svečanosti je prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

"Srećni smo zbog velike posjećenosti na otvaranju našeg paviljona. Crna Gora treba da razvija kulturnu diplomatiju i da se svugdje predstavlja kao kosmopolitska država", rekao je Abazović.

Bijenale Venecija
foto: Gov.me

Naziv postavke crnogorskog paviljona na Bijenalu u Veneciji je "Umjetnost držanja za ruke".

Bijenale umjetnosti najznačajnija je svjetska smotra savremene umjetnosti koja se od 1895. godine održava svake druge godine u Veneciji, a paviljon Crne Gore nalazi se u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero.

Bijenale Venecija
foto: Gov.me

Uz potpredsjednika Vlade Abazovića, na svečanom otvaranju prisustvovali su ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević.

Bijenale Venecija
foto: Gov.me

"Crna Gora već duži niz godina uzima učešće na Bijenalu, a ovogodišnje okuplja oko 80 zemalja, među kojima su SAD, Njemačka, Francuska, Belgija, Italija, Kina, Japan, Kanada, ali i države okruženja, poput Srbije, Hrvatske, Albanije", saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Bonus video: