Novi broj pozorišnih novina “Protagonist”

Publikacija Kraljevskog pozorišta Zetski dom donosi raznovrstan sadržaj o aktuelnostima u toj teatarskoj kući

1443 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” objavilo je drugi broj pozorišnih novina “Protagonist” čije je prvo izdanje objavljeno 10. septembra 2021. godine.

Elektronsko izdanje drugog primjerka dostupno je na veb sajtu zetskidom.me, kao i prvog, a nova publikacija donosi raznovrstan sadržaj o aktuelnostima u toj teatarskoj kući.

Ovaj broj donosi intervju s rediteljkom Radmilom Vojvodić o novoj predstavi Kraljevskog pozorišta, “Predsjednice” Vernera Švaba, koja je premijerno izvedena prošlog mjeseca. Ona je govorila i o “Princezi Kseniji od Crne Gore”, predstavi koja je 1994. godine na dug i uspješan teatarski put krenula sa scene “Zetskog doma”.

Jedno je od pitanja koje u tekstu „Ka novom statusu pozorišne kritike: Teatrološka artiljerija u kritičarskom diskursu” otvara prof. dr Ivan Medenica, pozorišni kritičar i teatrolog iz Republike Srbije jeste i da li je moguće ostvariti željenu i značajnu funkciju kritike, a to je da bude korektiv pozorišne prakse, ako se ne nađe način da, bez obzira na oštrinu stava, stvaraoci prvo čuju i, prije ili kasnije, uzmu zamjerke u razmatranje...

U razgovoru za „Protagonist“ reditelj Paolo Mađeli je govorio o crnogorskom pozorištu danas i tome koliko ono korespondira s aktuelnim evropskim kretanjima u ovoj oblasti, kao i o komadu “Ko se boji Virdžinije Vulf?" koji je postavio na scenu Zetskog doma.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva dr Hazim Begagić, u tekstu „Potvrđena snaga i izdržljivost pozorišta“, pisao je o tome kako se teatarska scena u Bosni i Hercegovni suočila s pandemijom virusa korona. On podsjeća da je pozorište bilo i ostaje mjesto susreta i dijaloga.

"Arhivska bilježnica" o predstavi “Kralj Ibi“

Nakon višegodišnje pauze, 11. januara 2003. godine započeto je novo poglavlje u radu “Zetskog doma” premijerom predstave “Kralj Ibi“ Alfreda Žarija, u režiji Slobodana Milatovića. Mnogobrojna gostovanja, prestižne nagrade i publika koja je dugotrajnim aplauzima ispraćala svako izvođenje, svjedočili su o velikom povratku “Zetskog doma” na kulturnu mapu zemlje i regiona.

Upravo to je povod za prikaz Rajka Radulovića, dramaturga Kraljevskog pozorišta u rubrici "Arhivska bilježnica".

Bonus video: