U nedjelju otvaranje sajma knjiga: Obilje iz kojeg ćemo moći da biramo

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biće svečano otvoren 8. maja u garažnom dijelu tržnog centra Delta siti, u 19 časova

4137 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Svečanom besjedom koju je akademik i pisac iz Srbije Goran Petrović pripremio namjenski za tu priliku, u nedjelju osmog maja biće otvoren 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, u garažnom dijelu tržnog centra Delta siti, u 19 časova. Na otvaranju će se prisutnima obratiti i ministarka kulture Maša Vlaović, a događaju će prisustvovati i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, najavila je na jučerašnjoj konferenciji za medije Jelena Krsmanović u ime organizatora Sajma, izdavačke kuće “Nova knjiga”.

Sajam traje do 14. maja, a ovogodišnji slogan je “Sa knjigom bez distance”, dodala je koordinatorka Belma Zečević i istakla da će stotinak izdavača iz različitih oblasti imati svoje mjesto na Sajmu knjiga u Podgorici.

”Knjiga niti dozvoljava, a niti mi želimo da imamo distancu sa knjigom na bilo koji način. Prethodni period zatvaranja i distance, usljed virusa korona, pokazao nam je zapravo da knjiga nikada ne dozvoljava distancu zato što se intenzivno radilo, čitalo, ali i te kako i pisalo. Najteže vrijeme, izgleda, donosi najbolja književna djela, tako nam je makar istorija pokazala”, rekla je Krsmanović.

Ona je dodala da su prisustvo na otvaranju potvrdili i brojni diplomatski zvaničnici i diplomatski kor, a posebni gost biće Sarajevski sajam knjiga čiji će predsjednik Programskog savjeta Ibrahim Spahić biti na otvaranju u Podgorici, kao i generalni direktor organizatora svih sajmova u Bosni i Hercegovini Damir Petrinić.

Otkrila je i koji autori će biti gosti sajma... Iz Hrvatske u Podgoricu stiže Renato Baretić, iz Srbije: Goran Petrović, Muharem Bazdulj, Vladimir Pištalo, Marija Pavićević i Aleksandar Jerkov, iz Bosne i Hercegovine: Peđa Štuka, Goran Samardžić, Samedin Kadić, Mediha Selimović, Magdalena Blažević, Kašmir Huseinović, Šimo Ešić i Hadžim Hajlimelić, a iz Crne Gore Goran Danilović, Predrag Sekulić, Marijana Šundić, Iva Bajković, Radmila Knežević, Aleksandar Bečanović i Đorđe Gregović.

Svojim prisustvom i programskim aktivnostima Sajam će obogatiti i predškolske obrazovne ustanove, osnovne i srednje škole, kao i univerziteti koji će imati svoje štandove. Jasno je da žiri neće imati lak zadatak, što je na jučerašnjoj konferenciji za medije istakla članica, prof.dr Slavica Perović. Žirijem predsjedava Siniša Jelušić, a članica je i Marina Knežević.

”Da nagrade nisu potrebne one ne bi ni postajale, pa stoga zaključujemo da one, naravno, imaju neku svoju svrhu, koliko god da je upitno kakva je koja, jer nagrada uvijek nešto znači. Nagrade su tu zato što doprinose da pisac, ili bilo koje pregnuće vezano za knjigu ili za izdavaštvo, bude vidljivo. Nagrade čine neko stvaralačko i izdavačko djelo vidljivim, one stimulišu i donose podstrek na razne načine. U vrlo konkretnom smislu nagrade znače tiraže knjiga, promociju određene poetike, intervjue, znače mnogo u stvaralačkom svijetu i jedno pozicioniranje među piscima”, istakla je Perović.

Ona je dodala da kao dugogodišnji član žirija ima iskustvo žiriranja na osnovu kojeg zaključuje da je to jedna vrlo zahtjevna disciplina i djelatnost.

”Mi se bavimo određenim vrednovanjem u jednoj širokoj lepezi, od autorskih djela, do izdavačkih poduhvata, opremljenosti, edicija i svega onoga što su sajamske nagrade i mi se u jednom popriličnom nizu godina prema tome odnosimo prilično odgovorno. Tako ćete vidjeti članove žirija kako idemo kroz štandove, gledamo knjige, opipavamo papir, posmatramo izdavače, razgovaramo sa njima i zapažamo sve ono što bi trebalo da predstavi novinu, doprinos, neku vrijednost u datoj izdavačkoj godini...

Kad govorimo o Međunarodnom sajmu knjiga, ja se nadam da ćemo imati obilje iz kojeg ćemo moći da biramo i iz kojeg ćemo izabrati najbolje, a ja znam da ‘Nova knjiga’, kao neko ko stoji iza svega toga, zna da ponudi i organizuje sve da to bude impresivno”, zaključila je Perović.

Očekuju podršku, ali i novi prostor, uz poštovanje trenutnog

Jelena Krsmanović je istakla da je Sajam prethodnih godina organizovan uz pokroviteljstvo ministarstava kulture, prosvjete, nauke, ali i da se nadaju i očekuju da i u narednom periodu oni budu pokrovitelji ove značajne manifestacije.

”Imamo saradnju sa svim regionalnim i inostranim sajmovima, pa su naša očekivanja opravdana da budemo prepoznati i podržani i ovdje. Zahvalni smo partneru Tržnom centru Delta siti, ali mislim i da garažni dio nije stalno rješenje za ovakav događaj, pa se nadam da ćemo ući i u priču oko adekvatnog, makar optimalnog, prostora u kojem bi se održavao sajam knjiga, a možda i neki drugi sajmovi”, poručila je ona.

Bonus video: