Proljećno izdanje regionalnih filmskih festivala počinje danas

Program čine četiri nagrađena filma nagrađena na regionalnim festivalima: “Velika sloboda” Sebastiana Meisea, “Oaza” Ivana Ikića, “107 majki” Petera Kerekesa i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana

1012 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Pobjednički filmovi Sarajevo film festivala (SFF), Zagreb film festivala (ZFF), Festivala autorskog filma iz Beograda (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), biće prikazani na Proljećnom izdanju ovih festivala onlajn, na ranije uspostavljenoj platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Filmovi su u onlajn formatu dostupni od danas do 15. maja, a program čine četiri nagrađena filma: “Velika sloboda” Sebastiana Meisea, “Oaza” Ivana Ikića, “107 majki” Petera Kerekesa i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana. Filmovi se prikazuju s titlovima na BHCS i engleskom jeziku.

Film “Velika sloboda” je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film na SFF-u, ali i Zlatna kolica za najbolji film ZFF-a i Specijalno priznanje FAF-a. Pored toga, ovaj film je bio austrijski kandidat za Oskara i dobitnik Nagrade žirija u programu “Izvjestan pogled” na festivalu u Kanu. Radnja je smještena u poslijeratnoj Njemačkoj i prati Hansa, višestruko hapšenog i zatvaranog zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava, ističe se u opisu i dodaje da je jedina stabilna veza u njegovom životu veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom sa kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Tako prvobitno gađenje prerasta u ljubav.

”Oaza” je nagrađena Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film u Zagrebu, a prati Mariju koja se po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom djevojkom Draganom. No, kada postane jasno da su obje zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos je ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmire sa ciljem da se on osvoji, piše u sinopsisu. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskom konekcijom, dok vođeni novootkrivenim osjećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički bijeg u slobodu.

Film “107 majki” je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu i govori o Lesji koja je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Ona je upravo rodila svoje prvo dijete, a sada ulazi u svijet ispunjen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvarkama, svake životne dobi...

Ostvarenje “Čuvar brata svoga” osvojilo je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, zahvaljujući glasovima publike na sva četiri festivala, ali i nagradu FIPRESCI na Berlinalu. On govori o Jusufu i njegovom najboljem prijatelju Memu koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Jusuf je prisiljen da se suoči sa birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava, otkriva se u opisu film. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste sniježne padavine zatrpavaju školu, pa bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Uz filmove će, kao dodatni, bonus, sadržaj, na platformi biti dostupni i razgovori s autorima, a sve u okviru Mreže festivala Jadranske regije koju je podržao program “Kreativna Evropa - MEDIA”. Mreža festivala Jadranske regije, na inicijativu Sarajevo film festivala, udružila je četiri vodeća filmska festivala iz zemlje, istog govornog područja.

Posjetioci platforme, kada odu na ondemand.kinomeetingpoint.ba i kliknu na opciju “Create account” treba da unesu svoje podatke u ponuđena polja. Kreiranjem tog naloga stiče se mogućnost da vidite sadržaj koji je dostupan u zavisnosti od teritorije sa koje pristupate platformi. I u nastavku treba pratiti zadate korake, a filmovi koji se kasnije odaberu i “zakupe” biće u u sekciji “My Library” dostupni 48 časova.

Bonus video: