Kvalitetnim izdanjima CANU zavrijedila više nagrada

CANU je nagrađena i za "Izdavački poduhvat", a u pitanju je izdanje "Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore"

2668 pregleda 0 komentar(a)
"Crnogorska artiljerija u 19. vijeku" u izdanju Istorijskog instituta i Univerziteta Crne Gore jedna od tri najbolje opremljene knjige, Foto: Luka Zeković
"Crnogorska artiljerija u 19. vijeku" u izdanju Istorijskog instituta i Univerziteta Crne Gore jedna od tri najbolje opremljene knjige, Foto: Luka Zeković

Svečanim uručenjem nagrada svečano je završen ovogodišnji 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja koji je od 8. maja učinio Podgoricu centrom književnosti u Crnoj Gori, a uz raznovrstan i bogat program organizatori su ponovo dokazali da mogu da pariraju i mnogo većim sajmovima iz regiona i Evrope.

O nagradama u šest glavnih kategorija odlučivao je žiri kojim je predsjedavao prof. dr Siniša Jelušić, a članovi su bili i prof dr. Slavica Perović i akademska slikarka Marina Vešović. Pred njima je bio veoma težak i zahtjevan zadatak - da odaberu "najbolje među najboljima".

A među najboljima se ove godine izdvojila Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) koja je nagrađena u više kategorija, između ostalih i za kompletnu izdavačku djelatnost izdavačku produkciju kao najbolji izdavač. Riječ je o zasluženoj nagradi, istakla je Perović, jer je CANU Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.

CANU je nagrađena i za "Izdavački poduhvat", a u pitanju je izdanje "Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore".

"Riječ je o djelu od fundamentalne važnosti za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti, istorija umjetnosti, umjetničke epohe, slikari-konzervatori. Ovo opsežno dvotomno djelo zasluženo nosi priznanje najznačajnijeg izdavačkog", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje takođe je dobio CANU za "Leksikon likovnih umjetnost", kao i djelo "Ebru o umjetnosti slikanja na vodi" prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

Za najbolje edicije sajma proglašene su "LOM, biblioteka Izabrana djela" i edicija "Harfa" Međunarodnog centra za mir Sarajevo.

Za unapređenje dječjeg izdavaštva nagrađen je Kasmir Promet Naklada panda books iz Zagreba koja na izuzetan način promoviše stvaralaštvo za djecu i moć slikovnice, kao i maestralnu povezanost priča/bajki i radova illustratorki Andre Peternik i Ume Huseinović, istakao je žiri.

Nagradu za najbolje opremljenu knjigu podijelila su tri naslova, i to: "Crnogorska artiljerija u 19. vijeku" (izdanje Istorijskog instituta Crne Gore i Univerziteta Crne Gore), "Risto Ratković djela" (uz 50 godina Ratkovićevih večeri poezije, edicija LIM, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje) i "Bajički vijenac" Bajice, 2020.

Posebno priznanje za inovativno i maštovito opremljene štandove dobile su škole: Gimnazija "Slobodan Škerović", Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić", SSŠ "Ivan Uskoković", Srednja građevinsko geodetska škola "Marko Radović", Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Srednja ekonomska škola "Mirko Vešović", Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje i više stručno obrazovanje Sergije Stanić".

Posebno priznanje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe pripada i privatnim predškolskim ustanovama, dodaju iz žirija: "Čarli Čaplin", "Maša", "Artić Pinokio″, "Kockica″, "Zvono″, "Svetionik″, "Osmijeh", "Arushi Pu″ i "Vini Pu″.

I ovogodišnji sajam je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, dodali su oni i istakli da se nadaju da će ta saradnja u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, kao i da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti.

Bonus video: