U četvrtak premijera predstave Nikšićkog pozorišta "Boing, boing"

Uloge su povjerene Stevanu Vukoviću, Maji Stojanović, Žani Gardašević, Gordani Mićunović, Jovanu Krivokapiću i Nikoli Vasiljeviću

2737 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

"Pozorište treba da postavlja velika pitanja, otvara važne teme i komunicira sa sadašnjošću jer je njegov cilj otkrivanje neke istine. Međutim, nije uvijek potrebno da pitanja koja otvaramo budu filozofska ili od kosmičkog značaja. Nekad je sasvim dovoljno podsjetiti na neke male istine, zaboravljene, a jednako bitne“, smatra mladi reditelj Rastislav Ćopić koji je u produkciji Nikšićkog pozorišta pripremio predstavu „Boing, boing“, koja će premijerno biti izvedena 19. maja.

Čovjek, kako je kazao, ide u pozorište jer mu je potrebna iluzija, mogućnost boljeg svijeta.

„Život je već sam po sebi dovoljno težak i komplikovan. Dok čovječanstvo u ovom trenutku možda ide ka svojoj propasti, zaboravljajući koliko je sve prolazno i promjenljivo, posle svega što smo prošli u poslednje vrijeme, čovjeka je potrebno podsjetiti da se smijje, igra i raduje. Da se vrati sebi. Ako nisam isuviše pretenciozan, nadam se da će ova predstava publiku podsjetiti na to da život, kakav takav, ima smisla“, poručio je reditelj.

Kako je kazao na konferenciji za novinare, tekst je birao po mjeri ansambla i misli da je napravio dobru procjenu, kao i da su uspješno savladali sve poteškoće i uradili dobru predstavu. Pozorište je, kako je istakao, kolektivan čin, a on je veoma zadovoljan ekipom sa kojom je sarađivao.

Dramaturškinja Isidora Milosavljević priznaje da adaptacija nije bila velika i da je najveći trud uložen da se napravi dovoljno prostora za komediju.

foto: Svetlana Mandić

„Boing, boing“ Marka Kamelotija je klasičan francuski vodvilj koji je imao oko 200 premijera, urađeni su i scenariji za četiri igrana filma. Riječ je o jednom od najizvođenijih francuskih komada svih vremena, a prve predstave su u Londonu i Parizu igrane 20 godina.

„Činjenica da je, uprkos izuzetno bogatoj nacionalnoj tradiciji, komedija Boing-boing jedan od najigranijih francuskih komada svih vremena trebalo bi da garantuje sigurnost pozorištu koje ga postavlja na repertoar da će publici ponuditi uzbudljivu, duhovitu i provokativu zabavu koju će oni s uživanjem gledati, a kojoj će se uvijek rado vraćati. Boing-boing, kao najbolji predstavnik svog žanra, podrazumijeva određene zadatosti, kao što su komika situacije, troje vrata koja određuju brz tempo, razigrane, dobre glumce... A naš Boing-boing posjeduje svi ove elemente. Premještanjem ove komedije situacije, napisane 1960, u Pariz 1968. godine u doba studentskih demonstracija, uspostavlja se novi kontekst: radnja i zaplet su isti, ali su zato rizici pred kojima su likovi veći, a samim tim je veći i prostor za komediju“, smatra dramaturškinja.

Uloge su povjerene Stevanu Vukoviću, Maji Stojanović, Žani Gardašević, Gordani Mićunović, Jovanu Krivokapiću i Nikoli Vasiljeviću.

Stevan Vuković smatra da preciznost koju predstava nosi zahtijeva veći nivo organizacione i glumačke odgovornosti i discipline, kao i da su glumci, bez obzira na preciznost žanra, „uzeli za sebe prostor koji je zavodljiv za igru“, koji će publici biti drag i prijemčiv i donijeti joj smijeh.

Jovanu Krivokapiću je prijala promjena žanra, a Maji Stojanović razmjena iskustava, dok se Žana Gardašević Bulatović nada da će se publika smijati i plakati od smijeha, kao što je to bio slučaj s njom dok su pripremali predstavu.

Vesna Sušić je zadužena za scenografiju i drago joj je što se, kako je kazala, posle velike pauze vratila prvoj ljubavi.

„Trudila sam se da scenu očistim od suvišnih detalja, da likovnost podredim epohi u kojoj se radnja dešava, tj 1968. godini, i da predstavu visoko estetizujem“, kazala je scenografkinja.

Ivani Ristić je povjerena izrada kostima. Kako je, na konferenciji za novinare kazala, odmah se sa Vesnom Sušić našla na istim talasnim dužinama i zajedno su se potrudile da ispoštuju epohu, a jednim kostimom iz 1970. godine potrudila se da skrene pažnju na francusku modu, na zemlju koja je bila i ostala sinonim za modu.

Nakon decembarske premijere predstave „Osvrni se u gnjevu“, Nikšićko pozorište je za kratak period uradilo još jedan komad. Prema riječima umjetničkog direktora pozorišta, Janka Jelića, takvim radom podigli su visoko ljestvicu i nada se da će na tom nivou i ostati.

Premijera predstave je 19. maja u 20 časova, dok će repriza biti noć kasnije.

Bonus video: