šekspir na filmu

Projekcija "Rana" na Sceni studio

Film Akira Kurosave nastao je po motivima "Kralja Lira"

1535 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CNP
Foto: CNP

Film „Ran“ reditelja Akire Kurosave biće prikazan večeras u 20 sati na Sceni Studio u okviru ciklusa filmova pod nazivom „Šekspir na filmu“.

Ciklus “Šekspir na fimu“ osmišljen je sa ciljem da približi ovog dramskog pisca kako novim generacijama, tako i onima koji su u toku svog obrazovanja propustili priliku da se upoznaju sa jednom od najpoznatijih ličnosti istorije pozorišta i umjetnosti uopšte.

Epoha koju živimo, u kojoj dominiraju mas mediji i socijalne mreže, uz opšti trend sve manje čitanja, kao da je zaboravila ovog pisca koji je vjekovima predstavljao najpopularnije elemente kulture, poput današnjeg Marvela ili Universal studija. Šekspira su na filmu vrlo uspješno postavljali veliki reditelji, a ova selekcija, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, predstavlja naslove koji će publiku na najbolji način uvesti u čudesan svijet ovog pisca, kroz uzbudljive zaplete sa evropskih dvorova.

„Ran“ (luàn, u prevodu „haos“ ili „previranja“) je epski akcioni dramski film iz 1985. Radnja potiče iz Šekspirovog „Kralja Lira“ i uključuje segmente zasnovane na legendama o daimio Mori Motonariju. U filmu glumi Tacuja Nakadai kao Hidetora Ičimonji, ostarjeli vojskovođa iz perioda Sengoku koji odlučuje da abdicira kao vladar u korist svoja tri sina.

„Ran“ se često ubraja među Kurosavina najbolja ostvarenja i naširoko se smatra jednim od najvećih filmova ikada snimljenih.

Ulaz je slobodan.