I muzej i roman, i ljubav i opsesija

Da li ste imali priliku da posjetite "Muzej nevinosti" u Istanbulu koji je nastao po istoimenom romanu Orhana Pamuka?

7486 pregleda 0 komentar(a)
Pamukov Muzej nevinosti u Istanbulu, Foto: Privatna arhiva
Pamukov Muzej nevinosti u Istanbulu, Foto: Privatna arhiva

Da li ste imali priliku da posjetite "Muzej nevinosti" u Istanbulu koji je nastao po istoimenom romanu Orhana Pamuka?

Glavni lik ovog romana, Kemal, pripadnik visokog društva, zaljubljen je je u Fusun, mladu djevojku iz drugog društvenog miljea. U tragičnom nizu događaja on opsesivno sakuplja svaki predmet koji ona dodirne. Iz te nesvakidašnje opsesije junaka romana rađa se, u realnom vremenu, prostoru i životu, i ideja Orhana Pamuka da za roman izgradi muzej.

U Čukurdžumi, u kosmopolitskom kvartu Bejoglu, Pamuk je smjestio svoj pravi Muzej nevinosti. Svečano otvoren u aprilu 2012. godine, Muzej nevinosti je zasnovan u potpunosti na književnom djelu, istoimenom romanu koji je Pamuk objavio 2008, što ga čini prvim takve vrste u svijetu. U muzeju, za čije je stvaranje Pamuku bilo potrebno skoro 10 godina, prikazano je na stotine predmeta i sitnica koje su u vezi sa likovima i događajima koji se spominju u knjizi.

Tako je poslije devet godina od kupovine stare trospratne kuće u istanbulskom kvartu Čukurdžuma 1999, istovremeno završeno renoviranje budućeg muzejskog prostora, ali i knjiga pod naslovom “Muzej nevinosti”.

Muzej se nalazi u kvartu Čukurdžuma
Muzej se nalazi u kvartu Čukurdžumafoto: Privatna arhiva

Strmom, kaldrmisanom uzanom ulicom stiže se do kuće gdje pisac kroz gomilu antikvarnih sitnica, posjetioce uvodi ne samo u Kemalov i Fusunin svijet, svijet autora teksta, već bivaju uvedeni u kulturnu istoriju Turske, i u drastične transformacije koje je zemlja prošla. Svaka od 83 vitrine prozor je u dušu Istanbula, svaki komad pažljivo je odabran i jasno je djelo ljubavi. I “ljubav” je ključna riječ u cijelom projektu. Ne samo Kemalova ljubav prema Fusun, već i Pamukova nepokolebljiva posvećenost i strast prema svom Gradu, zemlji i književnosti.

Čuvena Fusunina haljina izložena u vitrini Muzeja nevinosti
Čuvena Fusunina haljina izložena u vitrini Muzeja nevinostifoto: Privatna arhiva

Za turiste, koji posjećuju muzej u Istanbulu, pronalaženje njegove lokacije u lavirintu ulica Grada samo je dio iskustva.

“Siromašan, dotrajali i aljkav izgled ovih naselja 10-15 godina prije nego što sam otvorio muzej ponekad me je činio depresivnim”, kaže Pamuk. Uz pomoć muzeja, on je želio da ovim kvartovima da “poetsku auru”. I uspio je.

Kao što to roman čini na svoj imaginarni način, tako i taj muzej ima namjeru da na svoj materijalni način sakupi i izloži predmete "Muzeja nevinosti".

Bonus video: