Izložba "Vento dell'Est" Aleksandra Đuravčevića: "Vjetar rata, koji u ovim žalosnim danima pustoši Ukrajinu..."

Đuravčević živi u Bruklinu. Predstavljao je Crnu Goru na 56. Venecijanskom bijenalu umjetnosti

5749 pregleda 4 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: M.K.B.
Sa izložbe, Foto: M.K.B.
Ažurirano: 19.05.2022. 21:19h

Izložba umjetnika Aleksandra Đuravčevića "Vento dell'Est" otvorena je večeras u Art galeriji u Podgorici.

Iz Muzeja i galerija Podgorice je saopšteno da je ovo Đuravčevićeva treća samostalna izložba u Crnoj Gori.

"Na izložbi koja je otvorena danas, povodom predstojećeg praznika 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, Đuravčević izlaže dva nova rada, zajedno sa radovima koji su plod njegovih nedavnih istraživanja, kao što je Youth, reflektivna površina sa prelivajućim hromatskim i luminističkim efektima, koja na svaki pogled obnavlja čar prolazne pojave duge, koja je vodilja idealnih vrijednosti u svim kulturama. Naziv izložbe, Vento dell’est, odnosi se na vjetar rata, onaj isti vjetar koji u ovim žalosnim danima pustoši Ukrajinu, pridajući neočekivanu i dramatičnu relevantnost izložbi: djelovi artiljerijskog oruđa koje je već eksplodiralo, pronađeno na mjestima koja su bila poprište rata u Bosni, sastavljeni su u monumentalnu zvučnu instalaciju. Kako piše kustoskinja Frančeska Komiso, "umjetnik preuzima bolno nasljeđe i ne ograničava se na to da ga smjesti u novi formalni poredak, već ga reaktivira, kako u doslovnom tako i u metaforičkom smislu, kroz mehanizam koji duva vazduh u prazne fišeke, proizvodeći zvuk. Rezultat je zagonetna i uznemirujuća skulptura koja funkcioniše kao upozorenje, kao potvrda da moramo stalno biti na oprezu, poput alarma". U središtu izložbenog prostora, Motherless Road evocira odsutvo žene, majčinske figure, čime se referiše na arhaičnu i plemensku kulturu koja je još uvek bila primjetna u Crnoj Gori u godinama umjetnikove mladosti, a koja u kontekstu izložbe funkcioniše kao omaž", poručili su iz Muzeja i galerija Podgorice.

U saopštenju piše i da zvuk, koji uvodi izložbu video radom postavljenim na ulazu u Galeriju Art (Youth-Selinunte, 2002-2019), nastavlja se i vani, u posebnoj instalaciji Wake up call, postavljenoj na zgradi nedaleko od galerije.

"Izložbu prati katalog u trojezičnom izdanju (crnogorski, engleski, italijanski jezik)", kazali su iz Muzeja i galerija Podgorice.

Njegovo umjetničko istraživanje, koje povezuju izvanredne vještine u crtanju sa izraženim teorijskim i konceptualnim promišljanjima, razvija se u širokom spektru izraza, od skulpture, instalacije, do videa, objedinjeno oko centralnih tema kao što su sjećanje, identitet, krhkost života, mitovi, ljepota, moć, smrt.

U katalogu koji prati izložbu u Galeriji Art Frančeska Komiso je, između ostalog, zapisala: "Te težnje ka mračnom, usmjerene ka traganju za nevidljivim rubovima egzistencije, prožimaju cjelokupno stvaralaštvo Aleksandra Đuravčevića, koje otkriva moć i sposobnost vremena da generiše konstantan osjećaj gubitka i zastarjelosti. Crnogorsko porijeklo, ratna trauma, iskustvo izbjeglice i studenta u Firenzi, kao i život u Sjedinjenim Američkim Državama, stvorili su bogat kulturološki korpus na koji se umjetnik naslanja kako bi uobličio imaginarijum u kojem se sa umjetnošću svih vremenā i prostorā ‒ koju je intenzivno i minucuozno izučavao ‒ prepliću predmoderna i njena stremljenja ka taksonomiji, film, identitetska mitologija, od ratničkih plemenskih saveza do komunizma Titove Jugoslavije. Iz ovih i drugih svjetova umjetnik crpi simbole, znakove i formalne stilske odlike, koji se mogu preoblikovati i oživjeti posredstvom pitanjā koja predstavljaju srž njegovog umjetničkog istraživanja ‒ sjećanje, identitet, krhkost života, mitova i ljepote, moć, smrt’’.

Aleksandar Đuravčević je rođen 1970. godine u Titogradu. Živi u Bruklinu. Predstavljao je Crnu Goru na 56. Venecijanskom bijenalu umjetnosti.

Studirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a studije je završio na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci gdje je pohađao i Međunarodnu specijalističku školu za grafiku „Il Bisonte“. Master studije iz oblasti lijepih umjetnosti završava 1999. godine na Institutu „Pratt“, gdje počinje da predaje crtanje i grafiku.

Svoju prvu samostalnu izložbu organizovao je sa Julie Cencebaugh u Chelseau, koji se u tim godinama afirmiše kao nova galerijska četvrt. Takođe, 2000. godine počinje da predaje na master studijama iz oblasti lijepih umjetnosti na Hunter koledžu, što će trajati do 2019. godine.

Imao je brojne samostalne i grupne izložbe u Americi i Evropi, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama Metropolitan muzeja u Njujorku, Muzeja lijepih umjetnosti u Bostonu, Muzeja Bruklin u Njujorku i drugih.

Na otvaranju će govoriti istoričarka umjetnosti Frančeska Komiso, kustoskinja izložbe, i Vučić Ćetković, direktor Muzeja i galerija Podgorice.

Izložba se može posjetiti do 15. jula.

Bonus video: