Silna sogrešenija aktuelnog direktora

Ostavka gospodina Radulovića - kao iznimno rijedak čin u recentnijoj povijesti CG parlamentarizma - iznenadila je, unekoliko, i premijera Markovića i predsjednika Skupštine Brajovića i poslanike u Skupštini

14909 pregleda 3 komentar(a)
Mirko Žižić, glavni državni arhitekt, Foto: Luka Zeković
Mirko Žižić, glavni državni arhitekt, Foto: Luka Zeković

Da vidimo...

Dana 14. novembra davne 2019. godine, gospodin Pavle Radulović je uputio sitnu knjigu gospodinu Ivanu Brajoviću, tadašnjem predsjedniku Skupštine Crne Gore - Predmet: Ostavka na funkciju ministra održivog razvoja i turizma - u kojoj kaže sljedeće:

”Podnosim ostavku na mjesto ministra održivog razvoja i turizma u 41. Vladi Cme Gore iz moralnih razloga (iz moralnih, veli, razloga - to poštujem! - op.a.). Okolnost da su u emisiji Načisto, TV Vijesti, objelodanjeni snimci koji dodatno podgrijavaju sumnje koje postoje već neko vrijeme, kao i činjenica da sam učinio sve što je u mojoj moći da se devijantna ponašanja u Inspekciji iskorijene, ipak predstavlja određeni oblik objektivne odgovornosti zbog koje sam se odlučio na ovaj čin.”

Objektivne, veli, odgovornosti...

Ostavka gospodina Radulovića - kao iznimno rijedak čin u recentnijoj povijesti CG parlamentarizma - iznenadila je, unekoliko, i premijera Duška Markovića i predsjednika Skupštine Brajovića i poslanike u Skupštini - što je dovelo do niza nesporazuma, benigne naravi.

Naime, gospodin Radulović je dopisom od 1. novebra 2019. obavijestio premijera Markovića o svojoj odluci o ostavci, da bi 8. novembra premijer Marković proslijedio Skupštini Radulovićev dopis, uz Predlog Skupštini da se Radulović “razriješi sa funkcije ministra održivog razvoja i turizma u 41. Vladi Crne Gore”, ni manje ni više nego “zbog podnošenja ostavke” - što je i razumljivo, valjda, upravo iz razloga što je 41. Vlada CG izglasana u Skupštini, na predlog premijera. Ali ne lezi vraže, Član 180 Poslovnika Skupštine - izričito kaže da član Vlade ostavku dostavlja Skupštini - tako da je premijer Marković bio prisiljen da povuče pomenuti Predlog - uz molbu da se Radulovićeva ostavka konstatuje u skladu sa Poslovnikom Skupštine - što je podrazumijevalo i pomenuti Radulovićev dopis Brajoviću od 14. novembra - u kojem ga obavještava, kako rekoh, o svojoj ostavci.

Da li su pak devijantna ponašanja u redovima famozne “Inspekcije” u međuvremenu iskorijena - vjerovatno jesu, barem djelimično, u nekom segmentu, makar simbolično. Činjenica je, manimo šalu, da očajni građani Crne Gore - majke naše, slava joj i milost - nastavljaju da, sporadično, ne znam zašto, baš od mene traže instrukciju kako da, po raznim pitanjima, stupe u kontakt sa gospodom urbanističko-građevinskim inspektorima - koji se, navodno, nikad ne javljaju na službene brojeve telefona. Ako sam na bilo koji način, bilo gdje, ostavio utisak da znam kako da pojedinac - građanin pokorni, rab božji - stupi u kontakt sa nekim od pojedinaca među gospodom inspektorima - oprostite, to je bilo sasvim nehotimično.

Čak mi pada na pamet, života mi, da osnujem NVO - ili građanski pokret (pokret građana) - u svrhu iskorjenjivanja, redom, svih oblika devijantnog ponašanja u CG prostoru - s akcentom na građenju mostova između nas - građana - i nadležnih institucija, te inspekcijskih službi.

***

OK, oprostite na programatskim digresijama - namjera mi je zapravo bila da dotaknem par vrlo bizarnih činjenica. Prva bi bila da je gospodin Radulović 1. novembra 2019. godine poslao sitnu knjigu premijeru Markoviću - u kojoj ga obavještava o svojoj ostavci, kao što rekoh - te da se oficijelno povukao sa funkcije 14. novembra 2019. godine, ili koji dan kasnije, što sam takođe rekao - da bi u međuvremenu - druga činjenica - stigao čak i da podnese prijedlog Vladi, shodno Članu 61, stav 1, stav 2, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, “da prof. dr Dušanu Vuksanoviću, diplomiranom inženjeru arhitekture, vršiocu dužnosti generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, prestane vršenje navedene dužnosti, zbog postavljenja drugog lica za generalnog direktora ovog direktorata u skladu sa zakonom”.

Molim lijepo. I ne samo što je gospodin Radulović predložio da prof. dr Vuksanović prestane sa vršenjem dužnosti - predložio je, paralelno, i postavljenje pomenutog drugog lica koje će nastaviti sa vršenjem dužnosti koju je prethodno vršio prof. dr Vuksanović.

”Ministar održivog razvoja i turizma, na osnovu Člana 57, stav 1, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, podnio je”, veli, “predlog da Vlada Crne Gore postavi za generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Dragana Vukovića, diplomiranog inženjera arhitekture, na period od pet godina.”

Podrazumijeva se, valjda, da je Vlada Crne Gore, 41. po redu, na 142. sjednici koja je održana 7. novembra 2019. godine - baš između pomenutih pisama gospodina Radulovića premijeru Markoviću i predsjedniku Skupštine Brajoviću - pažljivo razmotrila, a odmah zatim i “donijela rješenje o prestanku vršenja dužnosti v.d. generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, prof. dr Dušana Vuksanovića, zbog postavljenja drugog lica za generalnog direktora ovog direktorata” - kao i “rješenje o postavljenju Dragana Vukovića za generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma”.

Uprkos tome što je pominjano pet godina, gospodin Vuković je bio glavni državni arhitekt - prvi među nama - tek godinu i nešto malo jače.

Vlada pak Crne Gore - 42. po redu, molim vas - na 6. sjednici, koja je održana 14. januara 2021. godine, donijela je rješenje “O prestanku mandata generalnog direktora direktorata Glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma” - pa kaže: “Draganu Vukoviću, generalnom direktoru Direktorata glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, prestaje mandat zbog ukidanja Ministarstva održivog razvoja i turizma”.

Znači li to da bi gospodin Vuković ostao na poziciji generalnog direktora direktorata Glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu održivog razvoja i turizma da se nije desilo to što se desilo - da Ministarstvo održivog razvoja i turizma bude ukinuto. Naravno da ne znači - sjekira bi pala, svakoruko.

***

I dok s nestrpljenjem isčekujemo rješenje o prestanku mandata Mirku Žižiću, aktuelnom generalnom direktoru direktorata Glavnog državnog arhitekte u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - zbog njegovih silnih sogrešenija o prostor CG - majke naše, slava joj i milost - nije na odmet, rekoh, da ovjerim što se dešava pod tabom Uređenje prostora i izgradnja objekata, na adresi gov.me - ili, drugim rječima, da ovjerim da li gospodin Žižić (i dalje) potpisuje rješenja - i ustanovih...

OK, o tome u narednom broju.

***

Malo je falilo pa da zaboravim da vas obavijestim da će uvaženi gospodin Filip Aleksić, glavni arhitekt Glavnoga grada Podgorice, ispred Inžinjerske komore Crne Gore/ Strukovne komore arhitekata, gostovati na Univerzitetu Donja Gorica u naredni četvrtak, 26. maja, od 17:00 do 19:00 sati - kojom prilikom će, uz sasluženje stanovite Tamare Mraović, arhitektice, održati prvu radionicu “iz serijala obuka posvećenih izradi idejnih arhitektonskih rješenja” - Amfiteatar A2, II sprat.

“Cilj radionice je”, veli, “da arhitektima približi rad službi gradskih arhitekata i pomogne u izradi idejnih arhitektonskih rješenja”. Slične obuke će, veli još, u dogledno vrijeme, biti “organizovane u svim djelovima Crne Gore”.

Dakle, vidimo se sljedećeg četvrtka na UDG.

Bonus video: