Ukrajinski reditelj u Kanu

Loznica: Otkazivanje ruskih umjetnika je groteskno

Loznica je učestvovao na festivalu u Kanu kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardovanju Njemačke tokom Drugog svjetskog rata

2625 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Loznica, Foto: Reuters/ Piroschka Van De Wouw
Sergej Loznica, Foto: Reuters/ Piroschka Van De Wouw

Proslavljeni ukrajinski reditelj Sergej Loznica rekao je u utorak na Filmskom festivalu u Kanu da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa uprkos razornoj invaziji na njegovu zemlju, prenosi Hina.

Loznica je učestvovao na festivalu u Kanu kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardovanju Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. „Prirodna istorija uništenja“ koristi arhivske snimke kako bi se prikazala užasna cijena koju su tokom sukoba platili civili.

„Razlog zbog kog film tako snažno podsjeća na trenutnu situaciju je taj što se ispostavilo da još nismo riješili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvijek legitimna metoda vođenja rata“, rekao je Loznica (57) za AFP.

Iako su mnogi Ukrajinci znali da bi rat mogao da izbije u bilo kom trenutku, reditelj je rekao da nije bilo zamislivo da će biti “tako nasilan, tako razoran“.

"Varvarizam... vratio nas je sto godina unazad i shvatili smo da smo potpuno nemoćni“, kazao je.

Usprkos užasu trenutnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnicima zbog svog stava prema bojkotu Rusa.

U martu je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije pošto je odbio da sve ruske umjetnike stavi u isti koš, rekavši da bi bilo bolje “ujediniti slobodoljubive i slobodoumne ljude svijeta protiv ruske agresije“.

Direktor Kijevskoga međunarodnog filmskog festivala Andrij Kalpakči prošle nedjelje je na panelu u Kanu izjavio da u ovom trenutku ne postoji nešto kao što su “dobri Rusi“.

Loznica je za AFP rekao da je dijeljenje ljudi na dobre i loše “groteskno“.

"Možda su njegova (Kalpakčijeva) reakcija i mišljenje uzrokovani ovom vrlo snažnom emocionalnom patnjom koju proživljava i možda je to razumljivo. Ali istovremeno ne mogu to da prihvatim. Takav stav je nehuman“, rekao je ukrajinski reditelj.

U Kanu je bilo kontroverzi oko odluke organizatora da u glavno takmičenje za Zlatnu palmu uključe ruskog reditelja Kirila Serebrenikova.

Iako je Serebrenikov osudio rat i otišao u egzil, mnogi iz ukrajinskog filmskog svijeta tvrde da se njegova prošlost povezuje s ruskom vlašću i to što ga je finansirao oligarh Roman Abramovič podrazumijeva da ove godine treba biti isključen.

"Čvrsti smo u stavu da se sve rusko mora otkazati“, rekao je na panel diskusiji u Kanu Endrju Fesiak, osnivač ukrajinske produkcijske kuće F Films.

Loznica je bio nepokolebljiv u svom protivljenju opštim zabranama.

"Kako definišete koncept Rusa? Jeste li Rus zbog svog pasoša, državljanstva? Zbog svoje nacionalnosti? Ovo je klizav teren. Čvrsto vjerujem da se ljudima treba suditi na osnovu njihovih pojedinačnih riječi, njihovih pojedinačnih postupaka, a ne njihovih pasoša. Svaki pojedinačni slučaj treba suditi prema vlastitim zaslugama“, zaključio je Loznica.