Ako nas je išta transformisalo, to je korona

Aktuena pandemija bila inspiracija za novu sklulpturu crnogorskog umjetnika Danila Baletića

4495 pregleda 1 komentar(a)
Rad Baletića, Foto: Đorđe Cmiljanić
Rad Baletića, Foto: Đorđe Cmiljanić

Još jedan transformers sa potpisom crnogorskog umjetnika Danila Baletića je gotov. U pitanju je zli robot koji nosi ime Kovid Korona.

”Korona je zli robot Desptikon. Inspiraciju nije bilo teško naći u ovom vremenu sa pregršt događanja. Živimo u novom vremenu brzog protoka i kontrole informacija i dezinformacija u svrsi potrebe. Svjedoci smo da ovaj i ovoliki protok informacija nažalost nije kvalitetno obavještavao svjetsku javnost, pa su se tako u toku pandemije javljale mnoge konfuzije i strahovi vezani koliko za sami virus toliko i za ‘uspješnu’ vakcinaciju”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Baletić šta ga je to inspirisalo da napravi Kovid Korona transformersa.

”Smatram da je ova pandemije nahranila strahom čovječanstva baš kroz ovu prizmu plasiranja polu informacija. Nažalost, vidjeli smo da se većina svijeta ponaša kao copy paste reakcija, bez obzira o efikasnosti određenih mjera ili vakcine. Tako da se bez sumnje fenomen korona može posmatrati kao test za nove globalne projekte kontrole građana svijeta”, dodaje on.

foto: Djordje Cmiljanic

Kako kaže, lično mu je mnogo interesantno kako su se ljudi sociološki izmijenili za ovako kratko vrijeme, kao i kolika je moć interneta i protoka informacija.

”Ova moć se nalazi na istoj adresi gdje i sav krupni kapital od njegovog nastanka do danas, a nama običnim smrtnicima ostaje da iz svoga ugla posmatramo gdje nas i planetu vode te moći. Moj izraz korone kroz transformers skulpturu je za mene skoro banalan, jer ako nas je išta transformisalo, mislim na čovječanstvo, onda je to kovid virus u ovako kratkom vremenu. Po mom mišljenju je čovečanstvo više mutiralo od samog virusa”, smatra on.

Dosadašnji Baletićevi radovi najprije su čuvali Zetu, jer mu je tamo bila radionica, dok se Covid Corona trenutno nalazi u Danilovradu.

foto: Đorđe Cmiljanić

”Skulptura je u mom imengradu zato što je to nova lokacija na kojoj radim, a ne zato što sam tamo izložio skulpturu. Staro mjesto rada je doživjelo negativnu transformaciju i prešlo u Desptikone”, kratko je prokomentarisao on.

Iako su njegovi prvi transformersi čuvali Podgoricu i upravo iz glavnog grada Crne Gore krenuli da obilaze svijet, umjetnik zasada ne planira novu izložbu.

”Što se izložbi u Crnoj Gori tiče, nažalost niko još uvijek nije zainteresovan iz moje zemlje za moj rad. Sve završene skulpture nastavljaju svoje putovanje ka Evropi i svijetu”, kaže on i dodaje da je prva stanica skulpture Korona i još dvije sna kojima trenutno radi - Novi Sad.

foto: Đorđe Cmiljanić

”Novi sad je evropska prijestonica kulture za ovu godinu. Tamo će biti izložene u septembru, a postoje najave za neku izložbu u decembru na festivalu Nikole Tesle”, zaključuje on.

Bonus video: