Muzika odjeknula nakon 1690 godina

Drevno laodikijsko pozorište u Turskoj domaćin prve predstave poslije stoljeća tišine i 20 godina iskopavanja

2822 pregleda 1 komentar(a)
Državni simfonijski orkestar Izmira stupio je na scenu u drevnom pozorištu, Foto: Privatna arhiva
Državni simfonijski orkestar Izmira stupio je na scenu u drevnom pozorištu, Foto: Privatna arhiva

Zapadno pozorište u drevnom gradu Laodikiji svečano je otvoreno za javnost nakon iskopavanja koja su trajala 20 godina. Pozorište koje je staro 2.200 godina, smješteno u jugozapadnom dijelu Turske Denizli, ugostilo je svoju prvu predstavu nakon 1690 godina tišine na sceni.

Državni simfonijski orkestar Izmira stupio je na scenu u drevnom pozorištu, ostvarivši prvi nastup koji je krasio ovo mjesto za gotovo 1700 godina. Skoro 15 hiljada ljudi prisustvovalo je svečanom otvaranju kako bi pogledali nastup orkestra.

Drevni teatar je ponovo uveden na umjetničku scenu u 20. godini iskopavanja, koja je vodila katedra za klasičnu arheologiju Univerziteta Pamukale i prof. dr. Celal Şimşek, a završena uz podršku Gradske opštine Denizli, Razvojne agencije za Južni Egej i Ministarstvo kulture i turizma.

Drevni grad Laodikija upisan je na Uneskovu privremenu listu lokacija svjetske baštine 2013. godine
Drevni grad Laodikija upisan je na Uneskovu privremenu listu lokacija svjetske baštine 2013. godinefoto: Privatna arhiva

Drevni grad Laodikija upisan je na Uneskovu privremenu listu lokacija svjetske baštine 2013. godine, jer se antički grad smatra jednim od najvećih i najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj.

Laodikija je u svoje vrijeme bila važna metropola u Anadoliji. Naselje je postalo grad u helenističkom periodu i doživjelo je svoje zlatne godine između 1. i 5. vijeka nove ere koje su trajale od perioda Rimskog carstva do Ranog istočnog rimskog perioda. Laodikija je postala važan centar hrišćanstva i mjesto hodočašća u Ranom istočnom rimskom periodu, zahvaljujući živahnom trgovačkom životu grada.

Laodikija je dom jedne od sedam crkava koje se spominju u Knjizi Otkrovenja, a Zapadno pozorište je samo jedan od mnogih impresivnih ostataka kojima se stari grad može pohvaliti.

Laodikija
foto: Privatna arhiva

Laodikija je dom najvećeg antičkog stadiona u Anadoliji, dva pozorišta (zapadno i sjeverno), četiri kupališta, brojnih crkava i pet agora. Sa četiri strane je okružena nekropolama. Zapadno pozorište prvobitnog grada izgrađeno je u 2. vijeku prije nove ere sa kapacitetom od 15.000 gledalaca.

Bonus video: