Gordana Sarić: Život je tren, zato ga ispuni ljubavlju

Njene nagrade teško je zapamtiti, javne nastupe još teže nabrojati, a zahvaljujući njoj upoznajemo se s dešavanjima iz svijeta književnosti širom svijeta, ali i piscima i promoterima lijepe riječi. Njen kofer poezije uvijek spreman čeka novo putovanje

4027 pregleda 3 komentar(a)
Poezija kao životno opredjeljenje: Gordana Sarić, Foto: Svetlana Mandić
Poezija kao životno opredjeljenje: Gordana Sarić, Foto: Svetlana Mandić

Nju jednostavno ne možete da ne primijetite.

Ima je svuda - na manifestacijama iz kulture, književnim festivalima, onlajn poetskim takmičenjima. Tu je kada prošetate gradom, uključite TV, ili svratite u neki muzej ili galeriju. Voli da priča o ljubavi, miru i prijateljstvu, nije joj teško da za desetak dana obiđe nekadašnju Jugoslaviju, prisustvuje brojnim književnim manifestacijama.

Njene nagrade teško je zapamtiti, javne nastupe još teže nabrojati, a zahvaljujući njoj upoznajemo se s dešavanjima iz svijeta književnosti širom svijeta, ali i piscima i promoterima lijepe riječi. Njen kofer poezije uvijek spreman čeka novo putovanje.

Prozvali su je kraljicom poezije, princezom mira, ambasadorkom kulture... Gotovo da je nepotrebno reći njeno ime. Gordana Sarić, književnica koja vas pozdravlja osmijehom, a govori srcem, nedavno se vratila u Nikšić s koferom punim nagrada, ali i gostovanja.

”Ovih dana proglašena sam kraljicom poezije za postignute uspjehe i poetsko djelo bezvremene vrijednosti u Bitolju, od Fondacije ‘Takec’. Kao specijalnu nagradu Fondacija mi je dodijelila štampanje 21. knjige, ‘Potraži me pjesma’. Ista Fondacija me proglasila ženom i pjesnikinjom godine, dok sam zahvaljujući glasovima čitalaca Zapadnog Balkana proglašena najvoljenijom ženom 21. vijeka. Društvo privrednika Srbije dodijelilo mi je nagradu za najbolji pjesnički rukopis, u Pezaru sam proglašena ambasadorkom mira i ljudskih prava, dok sam u Belgiji, od Foruma za mir belgijskog društva, dobila titulu princeza svjetskog mira. U Peruu sam dobila dvije velike nagrade - Cezar Vajeho i Srebrni štit, a u Maroku sam proglašena ikonom mira”, kaže Gordana i napominje da je riječ samo o nagradama koje je dobila u skorije vrijeme.

Mora da pomene i one “stare” na koje je posebno ponosna - Nagrada oslobođenja Nikšića, volonterka godine, dok su joj NVO “Sana” i mladi iz dijaspore novogodišnje praznike čestitali nagradom za životno djelo.

Gordana je profesorica francuskog i latinskog jezika, objavila je 20 knjiga ljubavne i dječje poezije, kao i proze. Sa stihovima je počela da se druži još tokom gimnazijskih dana i kaže da je veoma rano shvatila da je poezija njen život.

”Poezija me uznosi, oplemenjuje i čini da živim u čudesnom svijetu ljepote i uzvišenosti, daleko od stvarnog života punog podjela, sukoba, mržnje i ljubomore. Borim se za ljubav i mir pišući takve pjesme i iz cijelog svijeta mi dolaze priznanja i nagrade”, kaže dama u bijelom.

”Moja inspiracija su ljubav, mir i prolaznost života. Volim da kažem da sam bezvremena, jer u meni živi beskrajna ljubav prema ljudima i prema životu. Puna sam snage i poleta, vedrine i osmjeha i uvijek nasmijana širim ruke i grlim cijeli svijet”, kaže poetesa čije pjesme o slovima osnovci uče u drugom razredu, dok je njena knjiga “U kraljevstvu Šigi Migi” proglašena za najbolju dječju knjigu.

Član je Društva književnika Crne Gore i Udruženja književnika Srbije, organizatorka i voditeljka brojnih manifestacija iz kulture.

Poeziju, zahvaljujući sestri Dijani Repas, likovnoj umjetnici koja živi u Londonu, objavljuje na engleskom jeziku, a kako sama govori francuski, španski i italijanski, ima priliku da u prepoznatljivom romantičarskom nadahnuću, na brojnim festivalima, govori stihove i na pomenutim jezicima.

”Putujem po svijetu, po festivalima za koje saznajem preko društrvenih mreža i nikada nijesam umorna, jer iako putovanja koštaju, iako se dugo putuje do odredišta, druženje s pjesnicima je dragocjeno. Priznajem da sam, zahvaljujući energiji i osmjehu, uvijek u centru pažnje i svuda me rado dočekuju. Da bih se zahvalila brojnim predsjednicima grupa širom svijeta za priznanja koja sam dobila, sve te cijenjene osnivače festivala i predsjednike grupa predstaviću u elektronskoj knjizi koju će štampati pjesnik Michel Boltres, predsjednik Umjetničkog kluba ‘Raskovnik’, koji mi je dodijelio nagradu ‘Zlatni trag’”, kaže dama neiscrpne energije i optimizma.

Posebno je ponosna na pjesmu “Nigdje ti otišao nisi”, posvećenu preminulom suprugu Momu, njenoj najvećoj podršci. Pjesma je postala njen zaštitni znak.

Komplimenti joj prijaju a posebno, kako ističe, kada joj kažu da je ponos Nikšića i Crne Gore, da je “dama u bijelom i bijeli anđeo”. Uvijek s osmjehom i ljubavlju pominje kako joj je jedan četvorogodišnji dječak, kada je čuo kako govori pjesmu “U kraljevstvu Šigi Migi”, kazao da je “pravi mađioničar”.

”Radujem se svemu što je lijepo i umjetnički, ljudskom osmijehu i srodnosti duša, a tužna sam kada vidim da se jedno srce dijeli na dvoje i da se jedan narod dijeli i sukobljava. Zato bježim iz te svakodnevice i živim u svom svijetu mira, ljubavi i prijatelja, srodnih duša iz cijelog svijeta. I pišem bez prestanka, promovišući i druge i sebe i kažu mi da sam jedina pjesnikinja koja druge stavlja ispred sebe”, kaže umjetnica koja je zahvaljujući stihovima, osmijehu i pozitivnoj energiji stekla prijatelje širom svijeta.

”Svima bih poručila da se bave sobom, svojom dušom, da puste druge da žive svoj život. Jedni drugima da hrle u susret s osmijehom, uživaju u svakom trenu života jer sve brzo prolazi. ‘Život je tren na časovniku vječnosti’, glasi moj stih, zato ga iskoristimo za ljubav”, poručila je poetesa koja ne živi poeziju, jer ona je poezija.

Sveska putovanja popunjena za naredna tri mjeseca

Gordani putovanja ne padaju teško jer joj upravo ona daju snagu i nove prijatelje.

”Ovih 15 dana sam imala osam nastupa, gotovo zaredom, a između ostalog i moje divno autorsko veče u Danilovgradu. Sada putujem za Bijelu, a onda u Srbiju, Hrvatsku, Bitolj, gdje će biti promovisana moja nova zbirka ‘Potraži me pjesma’, pa poslije nastupu u Bosni i opet u Srbiji”.

Njena sveska putovanja je popunjena za naredna tri mjeseca, a onda slijede nova putašestvija, festivali, poezija.

Bonus video: