Film o borbi radnika koji su se oduprli privatizaciji fabrike

Na večerašnjem programu festivala su dokumentarci: “Trafika”, “Tvornice radnicima” i “Kuda mi idemo”

1978 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Inavečka tvornica alatskih strojeva ITAS jedina je fabrika u tranzicijskim zemljama koju su radnici uspjeli da preuzmu, kaže Sabina Krešić, producentkinja filma "Tvornice radnicima" koji prikazuje borbu radnika fabrike mašina ITAS za opstanak preduzeća koje su okupirali 2005. godine.

Dokumentarac u režiji Srđana Kovačevića biće prikazan večeras u regionalnoj selekciji 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Underhill fest u Podgorici, na terenu Košarkaškog kluba Budućnost u Njegoševom parku, u 21.10 časova.

Sabina Krešić je gošća festivala, a danas je govorila na konferenciji za medije i istakla da joj je drago što će film svoju crnogorsku premijeru imati baš na Underhillu.

Fabrika je, priča ona, napravljena šezdesetih godina prošlog vijeka i nekada je hranila pola sjeverne Hrvatske. Svjesni toga, radnici su se oduprli privatizaciji.

"Znači, radnici unutar fabrike su se oduprli privatizaciji i pljački koja je bila potpuno normalan model preuzimanja društvenog vlasništva. Ovaj film zapravo prati radnike unutar fabrike i ne izlazi van tog prostora. Na taj način, zapravo propituje da li je samoupravljanje, koje je nekada u bivšem sistemu bio jedan vrlo premeniti super ekonomski model poslovanja i organizacije radnika i sistema, uopšte moguće danas, u današnjem sistemu koji je izrazito kapitalistički i liberalan? Film propituje i koliko smo mi važni jedni drugima kao kolektiv, a gdje će individualizam zapravo prevladati", otkriva ona.

Film je imao svjetsku premijeru na festivalu u Šefildu, kasnije je putovao i osvajao nagrade na raznim festivalima, a djeluje kao posebno atraktivan za crnogorsko područje i industrijske tokove...

Film “Trafika” rediteljke Dore Slakoper, u selekciji “7 kratkih”, otvara večerašnji program Underhilla, u 21 čas na terenu Košarkaškog kluba Budućnost u Njegoševom parku.

U filmu “Trafika” studentkinja montaže na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, Dora Slakoper, u nekoliko minuta kratkometražnog hibridnog dokumentarca oslikava svakodnevicu teškog posla prodavačice u jednom kiosku.

Nakon projekcije tog i filma “Tvornice radnicima” slijedi i film “Kuda mi idemo” Ruslana Fedotova koji će biti prikazan u 23.10 časova. U sinopsisu filma se otkriva da je radnja smještena u podzemnim hodnicima metroa u Moskvi.

”Harmonikaš prerušen u Djeda Mraza priča sa uznemirenim putnikom o Dostojevskom, univerzumu i ruskoj duši; ljudi s veseljem pjevaju za Novu godinu; i prodavac koji uzaludno pokušava da proda svoje ogromne balone. Uz zvuk škripe i zveckanja vozova u pozadini, voajeristički svjedočimo svemu što se dešava ovdje - od detalja poput trepćuće sijalice ili djeteta koje spava, do spontanog plesa sa uličnim muzičarem ili vatrene političke diskusije”, piše u najavi.

Bonus video: