Željeli smo da napravimo šaljivu priču poslije korone

Za večeras, za peto veče FDA, predvuđeno je izvođenje predstava "Pogledaj dom svoj đa’ole", Pozorišne radionice ,,DODEST”, kao i komad Bjelopoljskog pozorišta “Kovači”, u 18 i 20 časova

2630 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Ko je ubio princezu Mond", Foto: Jadranka Ćetković
Scena iz predstave "Ko je ubio princezu Mond", Foto: Jadranka Ćetković

Predstava “Kako je Edina postala cura fina”, Dramskog studija JU Centar za kulturu “Husein Bašić” iz Plava , koju je po tekstu Tode Nikoletića režirao Alija Redžematović, izvedena je u ponedjeljak četvrte večeri Festivala dramskih amatera u Bijelom Polju. Iste večeri izvedena je monodrama "Ko je ubio princezu Mond?”, multimedijalnog umjetnika Vladimira Kosića Centra za razvoj umjetnosti Hellaepohria i JU Zahumlje iz Nikšića. Alija Redžepagić, profesor književnosti, kazao je da je 2008. godine osnovao dramski studio, i režirao više predstava. Ali poslije korone i svih zbivanja želio je, kako kaže, da da prostora mladima sa jednom komedijom da prikažu da nije sve u začaranoj tami, dodajući da su aplicirali i za učešće na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, odakle su dobili visoku ocjenu. Podsjetio je da su da su članovi Dramskog studija odlični učenici. „To su, uglavnom učenici srednjoškolskog Centra 'Bećo Bašić' iz Plava, odlični đaci koji znaju šta je pozorište i šta je knjiga tako da nije bilo teško raditi sa njima“ pojasnio je Redžepagić.

'Kako je Edina postala cura fina'
"Kako je Edina postala cura fina"foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljsku publiku zaitrigirao je i nastup multimedijalnog umjetnika Vladimira Kosića u komadu projekat “Ko je ubio princezu Mond?” , koju je autor uradio po istoimenoj kratkoj priči. Kosić je po vokaciji pisac, dramaturg i scenarista, a na FDA i glumac-amater. “Radnja monodrame podjeća na vrijeme s kraja 18. vijeka, sa baroknim elementima u govoru i stilu izražavanja. Sve se vrti oko jednog neobičnog događaja, a, s obzirom na to da se odigrao u imaginarnom svijetu, sve liči na jedan detektivski posao otkrivanja onoga ko je mogao da ubije princezu Mond, koja je zapravo kreator tog imaginarnog svijeta”, kazao je Kosić, dodajući da njen sin u traganju za sopstvenim identitom skreće na stranputicu. Pojasnio je da je ovo, zapravo, treći oblik priče koja je nastala prije 17 godina, imala vrlo uspješan scenski život, podsjećajući da je prvi put izvedena u Beogradu 2005. godine, a da je osam godina kasnije dobila oblik opere. Kosićev motiv da nastupi na FDA je publika sa kojom je želio da podijeli to svoje drugačije i avangardno viđenje. Za večeras, za peto veče FDA, predvuđeno je izvođenje predstava "Pogledaj dom svoj đa’ole", Pozorišne radionice ,,DODEST”, kao i komad Bjelopoljskog pozorišta “Kovači”, u 18 i 20 časova.

Bonus video: