Filmska avantura na španskom jeziku

Film “Prkosni bljesak” otvoriće večeras festival u Crnogorskoj kinoteci, u sali "Gojko Kastratović" u 20 časova

971 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Filmski festival “Španski metar” počinje večeras u Crnogorskoj kinoteci, a ta institucija obećava “još jednu filmsku avanturu na španskom jeziku” koju su pripremili za domaće filmofile tokom tri večeri i pet filmskih ostvarenja.

Program sa feminističkom temom, pod nazivom “Ženski ugao. Prkosan pogled” predstavlja filmove koji pripadaju španskoj kinematografiji, kreirane u formi umjetničkih ispovijesti autorki koje se poigravaju granicama između igranog i dokumentarnog filma.

”Rediteljke, kroz svoje filmske priče, pozivaju svojom snagom, posvećenošću i stvaralačkom slobodom da kroz njihove neustrašive vizije uronimo u intimne prostore do kojih se stiže nepristupačnim i osjetljivim putevima”, najavljuju iz Kinoteke.

Festival, u organizaciji Ambasade Španije, Instituta Servantes i Crnogorske kinoteke, otvoriće film rediteljke Ainjoe Rodrigez ”Prkosni bljesak” (Destello Bravio) iz 2021. godine, večeras u sali “Gojko Kastratović”, u 20 časova.

”Film prati žene iz jednog malog sela koje pati od depopulacije. One žive u monotonoj svakodnevici u kojoj se ne dešava ništa posebno, ali imaju žarku želju za novim iskustvima, koja ih navodi da ponovo otkriju mjesto u kom su nekad bile srećne ili su sanjale da to budu”, navodi se u sinopsisu.

Sva ostvarenja su novije produkcije, projekcije se održavaju u sali “Gojko Kastratović” u 20 časova, a ulaz je besplatan. Na sjutrašnjem repertoaru je film “Šta smo uradili pogrešno” Lilijane Tores.

”Lili je u stabilnoj vezi koja traje nekoliko godina. Iako djeluje da između njenog partnera i nje sve funkcioniše kako treba, ona se ipak osjeća nesrećno u svom svakodnevnom životu. Lilijana se prisjeća njihove prošlosti i pita se: šta smo uradili pogrešno?”, piše u opisu filma.

Na kraju festivala, 18. juna biće prikazana tri kratka filma: “Panterke”, “Nesigurne” i “Krah”.

”’Panterke’ je film koji se bavi rodnim pitanjem i identitetom. ‘Precarity story’ govori o dvije profesorke i istraživačice, Loreni Servera i Isabel Segi, koje kreiraju jedno kontroverzno mjesto u kojem se legitimnost profesija u doba prekarijata razbija na hiljadu delova. ‘Krah’ je film o ljubavi i njenom nestajanju”, najavljuju iz Kinoteke.

Filmski festival “Španski metar” prikazuje filmove najrazličitijih žanrova i tematike, a program omogućava publici relevantan uvid u savremeno filmsko stvaralaštvo na španskom jeziku, poručuju organizatori.

Bonus video: